От х:

Днес в x:

Борисов: Отменят се прихващанията с цесии в КТБ

Ще отменим прихващанията с цесии в КТБ. 9 банки ще изплащат парите в КТБ, съобщи премиерът Бойко Борисов.
Влоговете, придобити чрез цесия след поставянето на Корпоративна търговска банка под специален надзор, няма да се покриват от Фонда за гарантиране на влоговете, съобщи преди дни и финансовият министър Владислав Горанов.

"На практика се надявам едно 800 милиона лева да си влязат обратно в държавата", добави Борисов днес. Той изрично подчерта, че "далаверата" с цесиите нямало да мине. Всички те щели да бъдат проверени дали са законни.

„Всички, които са се нагласили през цесиите, една вторична далавера - те си направиха вече офиси в София, да ги чакат, а в същото време се опитват да кажат, че едва ли не някой от нас със смяната на Фонда има интерес от това. Ще внесем промяна между първо и второ четене, г-жа Менда Стоянова се ангажира и ще отменим прихващанията”, каза Борисов.

Той обясни, че са солидарни към хората, които имат гарантирани влогове.

Цесията е договор, с който кредиторът по едно вземане го прехвърля на трето лице. Най-често при цесиите се изкупуват дългове, но при случая с КТБ се купуват депозити. Някои депозанти пък са сключили цесии със свои роднини и по този начин са разделили големия депозит на по-малки до 200 хил. лв. (196 000 е гарантираният депозит).

Цесиите в КТБ са достигнали 800 млн. лв. В схемата участват и държавни фирми. Синдиците обаче ще признаят сделки за около 200 млн. лв., съобщиха преди дни от БНБ.

Борисов отиде в Асоциацията на банките в България заедно с Владислав Горанов и Менда Стоянова. Днес в Народното събрание ще бъде представен новият председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.
По рано сутринта лидерът на РБ изрази недоволство, че кандидатурата на Миленков не била консултирана с АТБ. Според него фигурата на новия шеф на ФГВБ трябвало да мине през обществено обсъждане.

„Създали сме максимално добра организация до времето 4 декември – изплащането на депозитите на хората от КТБ, каза Борисов.

Премиерът посочи, че са взети всички мерки, за да няма спорове между хората. Банковите клонове ще бъдат охранявани допълнително от полицията, за да се спестят нервите на вложителите и да няма гафове.

"Първият трансфер на хората ще бъде безплатен, няма да му бъде начислявана съответната такса за това", заяви Борисов.
"Надяваме се това повече никога да не ни се случва, допълни той.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини