От х:

Днес в x:

Обучават възрастни родопчани от селата как да си решават проблемите

В община Смолян стартира проект за възрастните хора в 10 села

Проект „Овластяване за достоен живот" стартира община Смолян, след като в края на октомври Дружеството за разпространение на знания /ДРЗ/ - Смолян сключи договор и стартира изпълнението на проекта, който се реализира по Програмата за подкрепа на НПО в България. Целева група на проекта са възрастни хора в предпенсионна и пенсионна възраст от десет малки села в община Смолян и членовете на сдружението.

Неговата продължителност е 12 месеца, а общата стойност на дейностите възлиза на близо 50 хил.евро. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 44 929,50 евро, а останалите средства -около 50хил. евро, са собствен принос на ДРЗ-Смолян, съобщи Цветанка Генчева- ръководител на проекта.

Авторите на проекта са се насочили към групата на социално уязвимите възрастни хора заради масовото обезлюдяване на малките населени места в Смолянско, в които пенсионерите са останали сами, а в много от селата има недостиг от обществени услуги. Целта на проекта е да се овластят 30 представители на общността от десет села в общината, като се създадат условия те да поставят публично проблемите си и предприемат действия за разрешаването им.

Ще се търси съдействието на кметовете и кметски наместници, на местните читалища и пенсионерски клубове за провеждане на срещи в селата Арда, Могилица, Смилян, Соколовци, Левочево, Момчиловци, Търън, Виево, Петково и Славейново, на които ще бъдат издигнати тези лидери на местните общности.

Възрастните родопчани ще бъдат обучени как да защитават интересите си, а с помощта на експерти те ще проучат нагласите и проблемите на своите съселяни, след което ще се сформира Застъпнически съвет.

Така ще мотаг да се формулират предложения до институции, местна и държавна власт, ще вземат решения къде и как да насочат усилията си за решаване поставените проблеми. Овластените възрастни ще се обучат да работят с медиите, да организират срещи и да изготвят обръщения и писма към заинтересовани лица. Те ще участват и в организирането на тематичен цикъл беседи по селата.   

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини