От х:

Днес в x:

Как любовта побеждава стреса

Казват, че любовта побеждава всичко и има научни проучвания, които предполагат, че любовта ни прави по-силни, пише "Хъфингтън поуст".
Чувствата на любов могат значително да подобрят редица фактори определящи здравето ни като добро – от намаляване на реакцията на мозъка към болка до понижаване на кръвното налягане.
Докосванията, изпълнени с любов могат да стимулират имунната ни система, а хора, които имат изпълнена с любов връзка живеят по-дълго от тези, при които нещата не стоят така. Според ново проучване пък любовта може да ни помогне да победим стреса.
Учени от университета в Екситър, Англия открили, че когато покажат на човек снимка на на която е показана грижа и любов, това моментално предизвиква реакция в мозъка му.
За проучването на 42 здрави възрастни за кратко са показвани снимки на други хора, които демонстрират привързаност и емоционална подкрепа. След това за кратко са им показани снимки, на които правят заплашителна или ядосана гримаса.
През цялото време изследваните хора са били закачени за Ядрено магнитен резонанс (ЯМР), така че учените да могат да изучават реакциите в мозъка им. На контролна група от хора пък са били показвани само снимки на ядосани хора.
Изследователите открили, че след като са видели снимките, изразяващи любов, амигдалата (частта от мозъка, която сигнализира за заплаха) на хората не е реагирала на заплашителните снимки. Учените предполагат, че когато на хората им бъде напомнено усещането да бъдат обичани, това пречи на мозъка да реагира остро на заплаха и той може да функционира по-ефективно в стресови ситуации.

"Нашите изследвания предполагат, че възприемането на социална подкрепа и чувството, че е обичан, може да накара хората да се почувстват по-сигурни и на свой ред това може да им помогне да се справят по-добре с тревогите си", казва Анке Карл, водещият учен по проекта.
Този ефект е особено изразен при хора, които показват по-високи нива на тревожност, отбелязват учените, което показва, че социалната подкрепа и любовта могат да бъдат особено полезни за облекчаването на реакциите на стрес при хора предразположени към нервност.
"Тези нови научни открития могат да обяснят защо успешното възстановяване от психологическа травма е силно свързано с нивата на възприемане на социална подкрепа и обич, които човек получава през това време", обяснява още д-р Карл.
Все повече проучвания хвърлят светлина върху ефекта на любовните взаимоотношения и реакциите в мозъка. Както невробиологът Даниел Сийгъл заяви пред "Ню Йорк таймс": "Научните изследвания на дълголетието, физическото и психическото здраве, показват че щастието и щастливите взаимоотношения между хората са най-силния фактор, определящ колко дълго да живеем".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини