От х:

Днес в x:

Спасиха млада жена 15 минути преди смъртоносен инфаркт

Д-р Топалов с екип на Инвазивната кардиология  спасиха Даниела

Точно 15 минути били разликата между живота и смъртта на 34-годишна жена, хоспитализирана по спешност в хасковската Инвазивна кардиология. Жената потърсила лекар с традиционното за стотици пациенти „болки в гърдите“, когато се оказало, че имала зловещото 90% стесняване на лявата артерия от сърцето. За разлика от 85 % от хората, при Даниела М. именно лявата артерия била доминираща и на практика стенозата лишавала организма от кръв. До 15 минути запушването е щяло да бъде пълно, а инфарктът смъртоносен, категоричен е д-р Севдалин Топалов от хасковската инвазивна кардиология. В такива случаи се препоръчва сърдечна операция, но в Хасково няма Кардиохирургия. Лекарите се принудили да предприемат високорисковото поставяне на стент в условията на крайно запушване. Преди седмици за подобна операция в Хасково идваше професор Николай Димитров, национален консултант по инвазивна кардиология. В момента обаче нямало време за професори, а действията на хасковските специалисти оправдаха напълно похвалите на Димитров, че местните лекари си знаят работата. След няколкочасова интервенция днес към 12 часа манипулацията завърши с пълен успех. Даниела не само оживяла, но прогнозите са, че ще живее още дълго и при ненакърнено качество на живота. Нещо, което и е липсвало в предходните месеци, че и години.

 

Жената от дълго време имала оплаквания, че при дълго вървене пеш започват да я болят гърдите и да „отмалява“. От няколко седмици обаче отпадналостта и болките се появявали при съвсем минимални физически натоварвания. За късмет /в случая/ пипнала и ангина, което наложило търсенето на специализирана медицинска помощ. Там споменала и за болките в областта на сърцето. Преглеждащият я лекар от Харманли, където живеела Даниела, светкавично оценил ситуацията и я насочил към кардиологията на областната болница в Хасково. Там още по-светкавично я вкарали в катетаризационна лаборатория, където се осъществяват инвазивните манипулации. Като видели за какво става въпрос, лекарите се хванали за главата. „При стеноза над 90 %, смъртността е над 95 процента“, коментира д-р Топалов, а колегата му д-р Георгиев бе категоричен, че пациентката в никакъв случай не би издържала транспорт до Пловдив или София, каквато би била дестинацията при липса на Инвазивна кардиология в Хасково. Вместо програмирана смърт по пътя, Даниела била спасена тук, в Хасково.

 

На фона на идеите за закриване на Инвазивните кардиологии по места, за да получават пациентите уж по-квалифицирана помощ в големите болници, този случай е доказателство, че трябва да се залага на противното“ , категоричен бе д-р Топалов. И даде пример с друга бивша соц. Страна, в която обаче здравето на хората е държавна политика: „В Чехия направиха Катлаб /катетаризационна лаборатория/ на всеки 90 километра, 60 минути с автомобил. Това хваща златния час за пациенти с инфаркт и спасява живот“.

 

200 спасени хасковлии отчита Инвазивна кардиология от началото на годината. Освен инфарктите, квалифицирана помощ в отделението са получили 976 души. 80 са били насочени към по-големи болници с Кардиохирургия. Услугата е недостъпна за мнозинството болници в страната поради скъпо оборудване, но най-вече липса на достатъчно сърдечни хирурзи.

 

Г. Христов

 

 

Доктор Топалов показва мястото на запушването-на ствола от аортата към кръвоносния съд
Севдалин Топалов е категоричен, че смъртта е била на 15 минути разстояние
Даниела не пожела да се снима, но сестра Златина Грозева информира, че е добре
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    **
    ****
    141 -1
    16:33, 13 ное 2014
    Поклон пред тези светли хора, даряващи живот!
  • 2
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    116 -5
    17:02, 13 ное 2014
    Едно голямо и огромно браво на нашите лекари...
  • 3
    Ня
    Някой
    65 0
    18:59, 13 ное 2014
    Едно голямо браво на нашите лекари с пожелание за все така бърза намеса и спасяване на повече човешки животи!
  • 4
    Sl
    slavi_72
    52 0
    19:40, 13 ное 2014
    Ogroooomno BLGODARQ,na d-r Topalov i celiqt mu ekip 4e spasiha jivota na Priqtelkata mi,koqto Obicham ujasno mnogo!!!Poklon pred vas!
  • 5
    Ти
    тита дас
    45 -1
    19:47, 13 ное 2014
    браво, все така смели и усърдни бъдете

  • 6
    Вл
    влади Фиргала
    8 -42
    19:58, 13 ное 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 7
    Tt
    tt
    37 0
    20:38, 13 ное 2014
    Браво!Поклон пред екипа, реагирал адекватно!Дай Боже повече такива новини!
  • 8
    Хр
    Христина
    38 0
    21:21, 13 ное 2014
    Невероятен екип, страхотни професионалисти и хора. Преди месеци спасиха живота на съпруга ми при 100% запушване на вената.
    Огромно благодаря на д-р Топалов и целия екип на инвазивна кардиология!
    Бъдете живи и здрави!
  • 9
    77
    777
    14 0
    09:27, 14 ное 2014
    Браво на лекарите!моите поздравления!
  • 10
    Да
    Дани
    13 -2
    09:37, 14 ное 2014
    Браво ....браво ..браво
    не ходете в пловдив или софия...
    Пиздравления !
Последни новини