От х:

Днес в x:

ДПС: Махане на новините на турски чертае етнически територии

ДПС предупреди, че свалянето на новините на турски език от национален ефир и насочването им към региони е опасно и управляващите чертаят етнически територии.
През уикенда вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова коментира, че има идея новините на турски да преминат към регионалните центрове на БНТ2, но "този въпрос е особен и трябва да се оформи".

Междувременно лидерът на "Атака" Волен Сидеров предложи в Закона за радиото и телевизията да отпадне текстът, позволяващ новини на майчин език за малцинствата.

От Патриотичния фронт също искат да "паднат" новините на турски.

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви в позиция на партията от парламентарната трибуна днес, че новините на турски език в национален ефир на БНТ и БНР имат не само информационна, а в пъти повече символна стойност, защото представят уважението към етнорелигиозното многообразие, предаде БТА."От името на ПГ на ДПС отправяме искрен призив да преосмислите тази позиция и да се вслушате в изкючително отговорната, цивилизационно издържана позиция по този въпрос на държавния глава Росен Плевнелиев", каза той.

Преди два дни държавният глава каза, че не разбира какъв ще бъде позитивният ефект за страната от такъв акт – "да лишиш хората от нещо вече постигнато".

Местан зададе въпроса какво означава новините да бъдат свалени от националните програми и да бъдат насочени към определени региони и попита кои точно имат предвид управляващите - вероятно Кърджали, Разград, Шумен, Силистра.

"Но това е опасно, точно това не е патриотизъм, точно това противоречи на националния интерес, защото България е суверенна, единна и неделима и и не е зачитане на национален интерес чрез радио и телевизионен сигнал да чертаете етнически територии върху картата на България", заяви лидерът на ДПС.

Той отбеляза, че от партията му са против "замяната на интеграционния модел с модела на сепарирането".

Местан напомни, че отбелязваме 25 години от прехода и 15 години от ратифицирането на рамковата конвенция за защита на националните малцинства. По думите му "в тази бойна времева рамка за измерване на степента на нашето демократично развитие се наблюдава точно обратното - един специфичен регрес".

"Във философията на Възродитения процес бе отрицанието, непризнаването на различието, затова когато през 1998 г. тогавашното мнозинство на ОДС с подкрепата на опозиционната ДПС прие Закона за радиото и телевизията, в който за първи път се уреди правото на представителите на малцинствата да могат да получават информация и на майчин език, България даде ярко свидетелство, че скъсва с това отрицание на етнорелигиозното многообразие", заяви Местан.

Вчера медийният експерт и член на Съвета за електронни медии (СЕМ) Мария Стоянова коментира пред OffNews, че във вида си в момента - по 10 минути в 16 ч., новините на турски са по-скоро безполезни, защото по това време малко хора стоят пред телевизора.

"Тези новини служат да си измиваме ръцете пред света, когато стане въпрос за правата на малцинствата. А иначе имам усещането, че допринасят само за вътрешнополитически дисонанс", заяви тя.

Стоянова предлага да се поучим от други държави с малцинства като Австрия, където във втората програма на обществената телевизия се излъчват всяка неделя програми на езиците на малцинствата.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    18 -2
    13:06, 12 ное 2014
    местан е прав, че няма смисъл да се местят в регионални тв. Просто се свалят от ефир и толкоз. И без туй те са само една от многобройните провокации на дпс, нищо повече. Нека дпс не се грижи за уважението между етносите. Ние си се уважаваме и без тяхната намеса.
  • 2
    Че
    Чертожникът
    12 -1
    13:49, 12 ное 2014
    Тези линии са очертани преди 1989г от БКП и ДС, така че не се правете на ударени с мокър парцал! Крайно време е ДПС робството да се отхвърли, както от самите български турци, така и от всички българи и етноси!
  • 3
    Xx
    xXx_1415794641
    11 0
    14:14, 12 ное 2014
    И да ги има и да ги няма все тая. Никой от така наречените етноси не гледа българска телевизия. Само в Хасково, ако се разходи човек из кварталите където живеят, ще види накъде са им насочени сателитните чинии. Така, че полза от тези новини няма.
  • 4
    Ка
    Кан Крум Страшни
    8 -1
    20:40, 12 ное 2014
    Шом трябва да има новини на майчин език, за да са спокойни другите етноси и дупесето, нека новините са на арменски език, арменците са ни по близки по род и култура от турците.
Последни новини