От х:

Днес в x:

Учен предупреди за нова опасна зараза по хората

Балбир Сингх (Balbir Singh) от Малайзийскоия университет в град Саравак, предупреждава за потенциална опасност от разпространение на нова инфекция. За това съобщи New Scientist, позовавайки се на думите на учения.

Разширяващата се епидемия е от малария по маймуните (Plasmodium knowlesi), живеещи на остров Калимантан в Малайзия. Тя може да обхване хората.

Досега маймунската малария се счита за изключително рядка при хората. Обаче през 2004 год. заболяването е било установено при няколко души в югоизточна Азия. Броят на случаите през 2008 год. рязко се е увеличил. През 2013 год. 68% от хоспитализираните с  диагноза малария в Малайзия са били заразени от паразита с маймунски произход.

Новата разновидност на малария се повлиява от медикаментите, но протича тройно по-тежко от обичайната, причинявана от Plasmodium falciparum.

Болестта се пренася от комари, хората се заразяват при ухапване от насекомите, които пренасят паразита от маймуните. Сингх прогнозира, че масовото изсичане на гори в района може да доведе до разпространение на комарите извън естествената им среда и те ще пренесат заразата по хората.

Учените и преди са свързвали изсичането на гори с разпространението на епидемии. Включително при епидемията от Ебола - сечта е довела до миграцията на заразени прилепи, според някои изследователи.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    8 -2
    18:51, 11 ное 2014
    Няма страшно за хората.учените казват,че върви само по маймуните и тарикатите евреи и ******и...
Последни новини