От х:

Днес в x:

Събират последни документи за екстрадицията на Василев

Случаят с банкера Цветан Василев е към края си, обяви пред БНР източник от белградския Висш съд, пожелал анонимност.
В момента се събирали последните документи, след което се очаква съдебният състав на белградския Висш съд да реши дали са изпълнени всички условия за екстрадицията на Василев в България.

Според сръбски юристи процедурата може да продължи дълго, ако мажоритарният собственик на КТБ обжалва решението. Тогава окончателното решение ще е в ръцете на министъра на правосъдието на Сърбия.

В края на септември съдът в Белград наложи на Цветан Василев мярка за неотклонение, която изисква всеки делничен ден той да се подписва в полицията, и му отне паспорта. Това стана, след като Интерпол го обяви за издирване по искане на българските власти по обвинение, че в съучастие е присвоил 206 млн. лева от КТБ.

Швейцарци правят предварително проучване по казуса КТБ

Швейцарската разследваща компания CCI прави предварително проучване на казуса с Корпоративна търговска банка, но засега няма сключен договор за разследване.

От компанията уточняват, че за да започнат работа, трябва да имат договор с организация, представляваща вложителите в банката, но не и с политическа партия. Съобщението идва ден, след като лидерът на „Другата България“ Божидар Томалевски обяви, че до десет дни ще бъде сключен договор за разплитане на случая.

В началото на ноември българският представител на компанията CCI адвокат Александър Пелев обясни, че предварителното проучване на даден казус не означава задължително наемане на работа. Ако се заеме с казуса на КТБ, това ще бъде първият случай за България. С компанията са се свързали българи, живеещи в чужбина с влогове в банката, чийто лиценз бе отнет миналата седмица. Вложителите в гарантираните депозити ще могат да получат парите си от 4-ти декември.

От швейцарската компания допълват, че към момента следят внимателно развитието на случая с КТБ и предстоящите действия на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете в банките за избор на международна разследваща компания.

На базата на досега събраната информация по предварителното проучване на казуса, от компанията изразяват увереност, че могат да разследват успешно операциите, довели до отнемането на лиценза на банката.

Ако бъдат наети, швейцарските специалисти са категорични, че могат да проследят движението на парите на вложителите във и извън България, включително и ако са прехвърлени на трети лица в офшорни зони или на фиктивни финансови институции.

 
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    88
    8884
    4 0
    19:37, 10 ное 2014
    Ха дано,ама надали...
    • Чи
      ЧИЧ КУРУ
      2 0
      20:43, 10 ное 2014
      Оть пък не.
Последни новини