От х:

Днес в x:

Внимание: канадско зеле на пазара, не втасва в бидона

българското зеле е предпочитано

В сезона на зелето Хасковският зеленчуков пазар е затрупан със стока -българското зеле от вида „кьосе“ или популярно още като „ритана зелка“.

Цената на дребно върви 60 ст. за кило, за цял чувал пада с 10 стотинки, а при повече време и мерак за пазарлък, може да свалите сумата за зимната салатка и до 45 стотинки.

От вещи зарзаватчии и тънки познавачи на киселото зеле идва и предупреждението, че трябва очите ви да са на 6, когато пазарувате, защото по пазара има и канадска лахна. Тя е по-евтина от нашенската, по 35 ст. за кило, но пък според наши сигурни източници има вкус на стрита тухла. И като се накладе, не втасва като нашенската, сиреч не й се получава ферментацията в бидона. Освен това го няма характерния след наклаждането звук „балбук-балбук“, а това вече е сериозен повод за притеснение.

С много зор стар майстор в приготвянето на кисело зеле бе убеден да издаде пазената досега в тайна своя рецепта.

 

 

Рецепта за кисело зеле

за 50-литров бидон - 40 килограма зеле „кьосе“.

Кочанът на всяка зелка се цепва на кръст, но внимавайте, прорезите трябва да не са по-дълбоки от 2 см. Зелките се нареждат в бидона с кочаните нагоре. На това количество се слагат 2,5 кг. морска сол, която се поръсва отгоре. Залива се с вода до покриване на материала и два пръста отгоре. Зелките се затискат с плосък камък, по възможност от река Арда, но в никакъв случай с метален предмет, както правят някои „разбирачи“. За цвят се настъргва половин кочан червено цвекло. А за леко газиране на разсола се слагат зърната на две млечни царевици.

На 10-тия ден след ритуалното полагане на зелките в бидона, се източва цялото съдържание и се налива обратно.

След това през три дни се преточват само по три кофи разсол и повече не се пипа до заветния момент, когато с тъста сядате на масата, изпращате тъщата и жената на представление на Старозагорската опера в читалище „Заря“, и от апартамента ви се чува: Атакааааа...

Препоръчително е съдържанието от бидона да се консумира с домашно приготвена грозданка, а зеленцето да е полято обилно със зехтин и червен пипер. При тази комбинация дори няма да имате главоболие на следващия ден, гарантират познавачите. Гаранцията все пак е валидна до определно разумно количество.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    //
    ///
    39 -3
    18:38, 5 ное 2014
    Купувайте български стоки балъци! Пълен игнор на големите вериги супермаркети и стока която е вносна!
    • Di
      didi.del
      21 -2
      20:21, 5 ное 2014
      Игнор, игнор , но Кауфланд всеки ден се пръска по шевовете. Пълно е със заблудени от перфектния външен вид на вносната стока, която всъщност е пълна с цялата Менделеева таблица и учебника по Генетика. Голяма част от потребителите го знаят това и въпреки всичко купуват ли купуват.
    • //
      ///
      13 0
      00:04, 6 ное 2014
      Един човек когато няма акъл нищо не може да го спре.Аз лично съм дал игнор на всички големи вериги плюс лафките и така нататък.
    • Да
      Давидковски картоф
      9 0
      08:44, 6 ное 2014
      Игнор, добре. На пазара обаче лъжат малко по-вече отколкото в "Кауфланд", къде от незнание, къде по навик. Там има двама трима производители, останалото са прекупвачи далавераджии, на които не им пука от къде и каква е стоката, важно е да са я купили евтино и да я продадат скъпо.
    • Ни
      Никодимчо
      2 0
      12:51, 6 ное 2014
      То пък на пазара само им е българска стоката. Всички купуват от едни и същи борси.
  • 2
    Ba
    BABA
    20 -2
    19:20, 5 ное 2014
    Balgarskata stoka ve4e po4ti vsi4kata e s vnosni semena za po goliam dobiv i trainost
  • 3
    Тр
    Требиен
    13 0
    19:30, 5 ное 2014
    Пингвини няма ли да внесем, но от истинските, а не мюсли?
  • 4
    Като сложите 40 кг зеле в 50 л бидон ми се обадете. Защо пишете глупости?!?!
    • Di
      didi.del
      9 -2
      20:10, 5 ное 2014
      Гъчат хората... :D
  • 5
    Йо
    йоли
    13 -1
    20:58, 5 ное 2014
    вие знаете ли къде се намира канада? там зелето и да го откраднете пак не може да стува 0,35ст на хасковския пазар.пишете пълни глупости,като не сте запознати по добре не пишете нищо,за да не се излагате!
  • 6
    Va
    vasko_m_e_t_a_l_a
    4 0
    21:40, 5 ное 2014
    pingvini kolkoto iskash v Pazardjik tolkova zabuleni ciganki ama chisti ciganki zashtoto sega sa reformatorki niama i v sauditska arabia
  • 7
    Пр
    ПРОТЕСТ
    7 -1
    08:37, 6 ное 2014
    Гмо продуктите нямат ферментация и гнилостен процес.те са като гумата.чифутски продукти,които довеждат до масови болести на имунната система предизвикващи бум на ракови заболявания.
Последни новини