От х:

Днес в x:

Водата в Кърджали пак мътна,язовир „Боровица“ не се е избистрил

Язовир „Боровица“, който захранва с питейна вода Кърджали, Момчилград и 35 села, продължава да е мътен, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Областният управител Бисер Николов заяви, че при него постъпват много сигнали за мътна и кафява вода от чешмите. Ситуацията след голямата криза в края на юли т.г. е овладяна в по-голямата й степен, но язовирът все още не се е избистрил, мътилката е от големите количества фини частици, обясни той. На 25 юли т.г. стана ясно, че след пороите десетки тонове дървесна маса се е свлякла в питейния язовир, тогава от чешмите текна кафява воняща течност. Драмата продължи повече от месец, екипи на В и К с тежка верижна техника и водолази две седмици прочистваха питейното хранилище. „Тогава обаче беше изнесена тежката маса, за следваща акция останаха съчки, клони т.н. по заливите, което дружеството трябваше да направи поетапно. За нас беше важно да спасим преливника на язовира, но и след почистването мътилката е факт“, посочи Николов.

Също в пика на кризата лабораторни изследвания установиха високо съдържание на чревната бактерия Ешерихия коли, което още повече изнерви потребителите, принудени да купуват големи количества бутилирана минерална вода. В началото на септември работниците от В и К бяха пренасочени от язовира към спешната реконструкция на магистралния водопровод и свързването му с главния резервоар. Така беше прекъснато чистенето, а в отделни райони водата продължава да е мътна и с миризма на тиня. Управителят на В и К инж.Кера Василева днес изрази учудване от въпроса за качеството на питейната вода. Тя обаче призна, че наистина има леко увеличение в показателите за наличие на мътност – след последните проливни дъждове мътилката се е покачила с около 10 мг на литър и вече е 110 мг/л. Няма проблеми и с използвания в пречиствателната станция коагулант, посочи Василева.

Ръководителят на дирекцията по обществено здраве в РЗИ Росица Иванова заяви, че мониторингът за качеството на питейната вода е непрекъснат, вземат се проби не само от традиционните пунктове и анализите не показват отклонения. Според нея от пречиствателната станция и главния водопровод водата излиза с перфектни качества, но остарялата водопроводна система по къщите и блоковете е причина за многото оплаквания на хората.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини