От х:

Днес в x:

Пътуваща изложба с плакати, посветени на 10 ноември, гостува в Пловдив

Евгения Ботева

 

В периода 04-30.11.2014 г., на открито на ул. „Княз Александър I Батенберг“ в Пловдив ще бъде представена изложба „‘89-та ПРЕДИ и сега – 25 ГОДИНИ СВОБОДА“. В нея са включени едни от най-добрите проекти, селектирани от националния конкурс за плакат на тема „25 години свободна България”, който се проведе в партньорство с Национална художествена академия.

От 11.00 часа утре до края на месеца пловдивската публика ще има възможност да се докосне до произведенията на Иван Кашлаков (Сливен), Румена Орешкова (Варна), СибилаКерелезова (Кърджали), Сузана Станоева (София), Лора Хубанова (София), Силвия Ганчева (Бургас), Росица Чобанова (Бургас), Атанас Гиев (София), Евгения Ботева (София), Любов Димова (Велики Преслав), Теодора Минчева (Варна), Милена Стефанова (Плевен), Александър Димитров (Пловдив).

Провокирани от темата на конкурса, младите художници предлагат своя прочит на случилото се 25 години след падането на комунистическия режим в България. Представените в изложбата плакати разкриват таланта на едно поколение израснало след краха на Берлинската стена и в ситуация на все по-избледняващата сянка на комунистическия режим в страната ни. В прочита на темата прозират както позитивни нагласи, така и мрачни и белязани дълбоко от миналото интерпретации на свободата. Подредените плакати са не просто извадка от нагласите на младата и творческа част от днешното общество, а и опит за съдържателен диалог.

Чрез изложбата „‘89-та ПРЕДИ и сега – 25 ГОДИНИ СВОБОДА“публиката има възможност да се изправи и пред увековеченото във фотографски образи минало – събитията по улиците на столицата през 1989 г. Сред предоставените от златната съкровищница на БТА фотоси са репродуцирани и няколко автентични плаката от фонда на Музея за история на София, които протестиращото множество е издигало над главите си, за да постигне собствената си свобода. Свободата, в която всички ние днес живеем.

През октомври изложбата бе показана на Моста на влюбените в София, а през ноември и декември ще бъде в Русе, Смолян и Пловдив. Освен това, чрез Културния институт към Министерството на външните работи, тя ще бъде представена в български културни институти и посолства в чужбина. За повече информация: www.25freebg.com.

Пътуващата изложба „‘89-та ПРЕДИ и сега – 25 ГОДИНИ СВОБОДА“ е част от националната инициатива „25 години свободна България“, която се провежда под патронажа на президента на България Росен Плевнелиев. Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ от Фондация „Софийска платформа“ с любезното партньорство на Софийска община, Българска телеграфна агенция, Музея за история на София и Национална художествена академия.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини