От х:

Днес в x:

Близо 150 гайди свириха за първия юбилей на оркестър „101 каба гайди”

Фолклорната формация от Смолян   вече има клон и в Ню Йорк

10 години от създаването си отбеляза в Деня на народните будители уникалният състав „101 каба гайди”. Оркестърът, който вече се превърна в емблема на автентичен фолклор, е създаден на 1 ноември 2004г. от група гайдари, решени да направят нова формация. Те се отделят от известния в България и чужбина състав „100 каба гайди”, създаден през 1961г. от Апостол Кисьов.

Днес 10 годишното музикално отроче вече е утвърден състав от самодейци, които на сцената звучат като един, въпреки, че са на възраст от 6г. до 66г. и работят всевъзможни професии, а сред тях има и 8 дами.

„Всичко започна случайно, няколко гайдари дойдоха при мен в читалище „Христо Ботев”, за да им стана ръководител, такива са правилата  за самодейците в читалището”, спомня си почетният гражданин на Смолян и ръководител на музикантите Костадин Илчев, който и до днес  преподава инструмента в детската школа и  реди пръстчетата на най-малките, които също свирят в оркестъра „101 каба гайди”. 

Фолклорната формация започва с 20-тина души, после идват и хора, които не са хващали гайда повече от 15 години, съставът продължава да расте, а днес е най-големият гайдарски оркестър в България  със 120 действителни участници, включващи школите, на които учител е Костадин Илчев. Любопитното е, че като преподавател в несъществуващия вече ДЮФА,  Илчев е бил учител и на почти всички от възрастните музиканти в оркестъра.

Той е и най-възрастният изпълнител  в състава, почетния му ръководител и двъхновител, той  е и човекът, който през май 2012 г. събра на сцената в НДК най-голямата свиреща група  от 333 каба гайди, и влезе в рекордите на Гинес. За да поддържат традицията жива, двама смолянчани живеещи в Щатите, поръчват на бай Диньо, както го наричат повечето му ученици, да им измайстори гайди и след като получават 16-те инструмента изработени от него, създават зад Океана състав „101 каба гайди-Ню Йорк”. Те мечтаят да застанат на една сцена със смолянските майстори-гайдари за съвместен концерт в САЩ . 

 За 10-я рожден ден, на сцената в Родопския драматичен театър, пред препълнена зала с множество правостоящи, свириха 150 гайди, които изпълниха емблематични родопски песни. В  продължение на два часа, облечени в автентични носии,  изпълнителите не спряха да редят изпълнения на родопски песни, гайдарски мелодии, ритми и танци. Специално в памет на големия Апостол Кисьов, който пръв в историята  събира десетки гайди и прави оркестър, беше изпълнена гайдарска сюита „Аман си рекох,майчинко”.

Следваха уникалните изпълнения на колоритната формация „Бон Бог” , в която  гайди, екзотични ударни инструменти и невиждан с големината си рог, звучаха като родопска космическа  песен, изпълнена сякаш от неземни музиканти и нечовешкия глас на певицата Валентина Добрева. 

В празничната програма звучаха стихове на поета Никола Гигов,  играха танцьорите от формация „ Зареница” и звучаха гласовете на вокалната „Ро-войс”, свириха гайдари в съпровод със саксофон и акордеон, гърмяха пищови и мощни викове. Включиха се с поздрав певците от гостуващите оркестри „Каба кабадайлии”, "Родопски извор", професионалистите от Фолклорен ансамбъл „Родопа” и гайдарски оркестър-гости от Рудозем.

Кулминацията на тържествения концерт беше изненадата, поднесена от фамилия Илчеви за смолянската публика. Три поколения Илчеви, пяха и свириха - дъщери, внуци и зетьове.

На края всички гайдари получиха почетни грамоти от читалище „Христо Ботев” в Смолян, а сцената беше отрупана с кошници цветя и букети от местната управа, обществени организации, политици и депутати.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини