От х:

Днес в x:

Китай прие закон за борба с шпионажа

Китай прие днес закон за контрашпионажа, който цели да засили сигурността на държавата и да помогна за изграждането на пълноценна национална система за сигурност, предаде Ройтерс, като се позова на Синхуа.
Новият закон позволява на властите да изземат или запорират активи, свързани с дейности, които вредят на страната.
Властите ще могат също да разпореждат на юридически и физически лица да прекратяват или променят поведението си, което е окачествено като вредно за интересите на Китай. Неподчинението ще позволява на правоохранителните органи да конфискуват имущество на виновните.
Притежанието на шпионска апаратура, определена като такава от службите за сигурност, също става незаконно, посочва Синхуа, без да дава подробности.
Китай вече разполага с широкообхватни закони за опазване на държавната тайна и сигурност, отбелязва Ройтерс.
Според агенцията не е ясно дали новият закон, който всъщност е преименуваният досегашен закон с промени в него, ще засили правомощията на провоохранителните органи.
Миналият месец ръководството на компартията обеща на съдилищата да бъде предоставена повече независимост от влиянието на високопоставени чиновници. Освен това парламентът въведе промени в административното законодателство, които дават повече права на гражданите да съдят държавата.

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини