От х:

Днес в x:

Асоциирането на Украйна с ЕС влиза в сила

От 1 ноември влиза в сила Споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз. Това става само година, след като предишният президент Виктор Янукович внезапно реши да не го подписва и да обърне страната към по-тясна интеграция с Русия. Това предизвика многохилядни протести, а полицейското насилие срещу участващи в тях младежи взриви недоволството срещу режима и в крайна сметка доведе до падането му.

На парламентарните избори преди седмица огромна част от новия състав са проевропейски и патриотично ориентирани депутати.

Засега асоциирането ще действа само в политическата си част, защото под руски натиск Брюксел и Киев се съгласиха да отложат търговската му част, предвиждаща изграждане на зона за свободна търговия, до края на 2015г. През това време ще действа споразумението Украйна-ЕС за преференциален достъп на украинските стоки до единния пазар.

По повод днешното събитие бе направено съвместно изявление на президента Петро Порошенко и на председателите на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу (в полунощ той отстъпи поста си на Жан-Клод Юнкер) и на Херман ван Ромпой (скоро той ще бъде сменен от бившия полски премирер Доналд Туск).

"Това съответства на стремежите на украинския народ", се казва в изявлението. "Споразумението ще стане ключов инструмент за реализация с подкрепата на ЕС на необходимите реформи в Украйна през следващите години. Временното прилагане обхваща такива важни сфери като върховенството на закона, борба с престъпността и корупцията, както и засилено сътрудничество в различни сектори."

Отлагането на търговската част обаче предполага, че икономическите реформи вероятно ще се забавят.
До края на тази година ще се проведе съвместно заседание на Съвета за асоцииране, който да определи приоритетите и да започне наблюдение на прилагането на споразумението.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини