От х:

Днес в x:

Любеново на един прогнил косъм от цивилизацията

Хасковското село Любеново се крепи на един прогнил косъм от връзка с града и света. Ама много прогнил. Единственият вход/изход за селото откъм международния Е-80 е мост от памтивека, за който най-чудното е, че още стои. Поредното наводнение в региона от миналата събота допълнително е амортизирало съоръжението, по което дори една лека кола трябва да преминава много внимателно, за да не цопне в много пълноводната в момента там Хасковска река. За разлика от смешната вадичка през Хасково, при Любеново Хасковска си е истинска река, която в дъждовни дни влачи по цели дървета. Заедно с масивните каменни подпори на моста /единствената му здрава част/, те образуват тапа, заради която мостът е редовно заливан при всяко прииждане. Минаващата отгоре вода е прояла асфалта до степен да се виждат подпорните греди под настилката. По едно невероятно конструктивно решение - това е може би единственият мост в България, при който асфалтът е положен директно върху дървени греди. Които вече са толкова изгнили, че даже и не пукат при натиск. Става дума за стария мост. Новият стои проснат и неизползваем, иначе напълно изграден, без връзките с двата бряга. Според общината са необходими още 700 хиляди лева да се завърши, но няма никаква надежда те да бъдат получени скоро. И остава дървения косъм, който прогнива все повече при всеки дъжд, докато рухне. Ако е с някоя кола отгоре, може и да се отпуснат пари, както стана с моста на Винево. Трябваше да загинат 4-ма души, за да стане ясно, че нов мост може да се направи за три месеца, в тамошния случай до края на този ноември.

 

Пътят за Любеново винаги е най-потърпевшата инфраструктура при наводнения в Хасковско. Така бе и през 2012-та година, така е и сега. Близо 200 метра от новоасфалтираната отсечка от Е-80 към селото е подровена, като водата е отнесла чакъл и асфалт по дясната лента на движение. На някои места асфалтът стои във въздуха и само чака автомобилна гума, за да пропадне. За да избегнат бели, от общината са отцепили с мантинели засегнатите участъци, което допълнително е стеснило пътя и прави проблематично разминаването на две коли. Мостът няма такъв проблем, там не две, а една кола трудно минава, при перспективата да хлътне встрани.

 

Тепърва ще се правят проекти за Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет, които да кандидатстват за финансиране, уточни зам.-кметът Златимир Желев, който е натоварен да оценява щетите. Срокът за това е три месеца, а срокът за получаване на пари вероятно ще отнесен в безкрайността. Поне до онзи момент, когато косъмът се скъса и остави 300 от Любеново напълно откъснати от света.

 

Г. Христов

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Вс
    Всевишния Кенанец
    21 -1
    13:23, 31 окт 2014
    ами много просто, селяни от Любеново, съборете си моста сами, докато това опасно съоръжение го има никой няма да ви обърне внимание, и започвайте да звъните на 112 всеки ден щом някой иска да мине, да идват да ви помагат, тогава може и да се сетят че трябва нещо да се направи!
  • 2
    Гю
    ГЮНЕЛИЯ
    24 0
    14:02, 31 окт 2014
    Моста е строен от германците,танкове са минавали по него а сега и водата не може да го събори,предлагам да дойдат германците да си го съборят и да довършат новия за да ползва още толкова години.
  • 3
    Лю
    Любеново
    14 0
    14:30, 31 окт 2014
    Моста-Убиец все още се крепи, незнайно как!
    И е въпрос на кратко време да загине някой. Дали наистина не е по-добре да се събори преди да е взел жертви? За Общината нечия смърт ще е просто нещастен случай и статистика.
    Ние си говорим от години за проблема с моста. Никоя институция в Общината не се интересува от едно малко селце, оставено на доизживяване и обречено на изчезване. То там няма канализация, вие нов мост искате! И без тва стотината бабички рядко ходят до града! Цялата държава е пред разпад и рухване, вие за някакво мостче сте се закъхарили! Ами съберете си пари и си го ремонтирайте, нямаме и не предвиждаме средства за това! Нали ви направихме пътя? Нали 2007-ма ви открихме чешма в центъра? Ей, че досадни и неблагодарни хора са тия любеновци!
    Всеки знае, че срутването наближава и тайно се надява да не е точно той върху моста, когато това стане.
    Безхаберието е престъпление срещу хората в нормалните държави. Но не и тука. Така че ще си търпим и ще си казваме: На който не му изнася да се изнася!

    Благодарим на Г.Христов за статията и снимките в
    haskovo.net

  • 4
    По
    потърпевш
    11 0
    17:54, 31 окт 2014
    Бях от хората,откъснати от света за два дни.Бяхме две жени с малко бебе.Бащата беше отишъл да работи за сигурността на хората и не можа да се върне вечерта,защото единственият път беше прекъснат.Повярвайте ми,от никъде никой не ни помогна.Тел 112 не отговаряше.Разбрахме,че давенето е проблем на давещия се.Писали сме до много инстанции,отговор няма.Какво още трябва да се случи,за да се помогне на хората от това село,които си плащат данъците и гласуват за кмета си с надеждата,че само той ще чуе воплите и молбите им.
  • 5
    Aa
    AA
    4 0
    18:01, 1 ное 2014
    В БЪЛГАРИЯ нещо може да се случи само преди изборите. След това се чака някой да умре и тогава да се мръдне нечий задник.
  • 6
    Nl
    nlo
    0 -1
    22:11, 1 ное 2014
    alo ,,lybenovo,,kakvo si napisal be,xodil li si da vidi6 kolko e krasivo tva selce,be idiot takav,seloto bilo na doizjivqvane,ti si na doizjivqvane,yyyyyyyyyy
    • Лю
      любеново
      0 0
      10:26, 3 ное 2014
      ти от ирония не разбираш ли??
      аз жевея в селото и затова се ядосвам за безхаберието на управниците, КОИТО СМЯТАТ ЛЮБЕНОВО ЗА ЗАЛЯЗВАЩО!
      Сигурно ще са много учудени да разберат че в селото вече живеят и ДЕЦА!
  • 7
    Hk
    HKF
    1 0
    01:18, 2 ное 2014
    За кой кмет гласуват жителите на това изтормозено село, уважаеми господин ПОТЪРПЕВШ ? Дали са гласували за настоящия си кметски наместник Боян Бойдев, който е човек на хасковския велможа и ще бъде на този пост,докато неговия човек е кмет на община Хасково.Интересува ли се някой от шефовете му, дали той спазва изобщо работното си време? Недай си боже да се наложи да ти бъде издаден някой документ,задължително трябва предварителна уговорка с него,за да не се разкарваш напразно.Не случайно хората правиха подписка с надеждата на последните местни избори да бъде назначен местен човек,който милее за селото и според възможностите си да решава проблемите на хората.За голямо съжаление,това не се случи.Може би Боян се надява наистина моста да се срути,за да не ходи изобщо на работа и да има оправдание за това.
  • 8
    Hk
    HKF
    1 0
    01:18, 2 ное 2014
    За кой кмет гласуват жителите на това изтормозено село, уважаеми господин ПОТЪРПЕВШ ? Дали са гласували за настоящия си кметски наместник Боян Бойдев, който е човек на хасковския велможа и ще бъде на този пост,докато неговия човек е кмет на община Хасково.Интересува ли се някой от шефовете му, дали той спазва изобщо работното си време? Недай си боже да се наложи да ти бъде издаден някой документ,задължително трябва предварителна уговорка с него,за да не се разкарваш напразно.Не случайно хората правиха подписка с надеждата на последните местни избори да бъде назначен местен човек,който милее за селото и според възможностите си да решава проблемите на хората.За голямо съжаление,това не се случи.Може би Боян се надява наистина моста да се срути,за да не ходи изобщо на работа и да има оправдание за това.
  • 9
    Nl
    nlo
    0 0
    19:46, 2 ное 2014
    koi kmeta boqn li,ne stavaite sme6en gospodine,tova 4y4elo nemoje da bade kmet.toi po4ti ne xodi na rabota,a ako otide stoi v kra4mata,sigyrno vratata za kmetstvoto e rajdqsala,a za dokyment daje neznae kak da go napi6e,ili ako yspee da go napi6e to 6te e s nqkolko pravopisni gre6ki,i tova mi bilo kmet.plys tova toi e i pensioner,da si stoi v ka6ti i da si gleda pensiqta,skapana darjava smee ei,palno mladi i obrazovani xora......
  • 10
    Лю
    любеново
    0 0
    10:38, 3 ное 2014
    Абе тоя Боян никой не го брои за слива! Нито любеновци, нито кмета.
    Нещастник мързелив!
    Ама доколкото знам той не е от Любеново, така че не можете да очаквате да вземе присърце работата си. Станал за негов късмет наместник от преди незнам си колко години и никой не се интересува нито от него,нито от селото. Той никога няма да се застъпи за Любеново пред кмета или пред когото и да било. Него селото не го интересува. Нито има акъл за това.
    Не може да няма начин да се смени тоя некадърник. Как пък точно него са избрали за наместник? Нямало ли е навремето активни хора от Любеново,които да поемат тая длъжност, та се е наложило да търсят някой отвън? Ще е голям майтап Боянчо да пропадне с моста в реката..
  • 11
    Лю
    любеново
    0 0
    11:03, 3 ное 2014
    ПРЕКРАТЯВАНЕ ПРАВОМОЩИЯТА НА КМЕТСКИЯ НАМЕСТНИК

    Чл.9.При подаване на оставка пред кмета на общината по време на мандата .
    Чл.10.При влизане в сила на присъдата , с която е наложено наказание лишаване от свобода .
    Чл.11.При смърт.
  • 12
    Nl
    nlo
    2 0
    21:29, 4 ное 2014
    ooo navremeto im6e kmet v lubenovo za 4ydo i prikaz,bai dimitar si4ki go znaqt.blagodarenie na nego vsi4ki v seloto imat polivna voda,mnogo ne6ta napravi za seloto,no kato ne igrae po svirkata na georgi ivanov,xaide van i tova e,ama vsi4ki sa gazomnici.eeee da e jiv i zdrav o6te mnogo godini dimatar.toi be6e kmet na mqsto
Последни новини