От х:

Днес в x:

Парламентът обсъжда доклада за КТБ

Управителят на БНБ Иван Искров е в пленарна зала за обсъждането на доклада на Временната комисия по бюджет за действията на БНБ, свързани с КТБ и "Виктория".
В сряда комисията гласува поставените под специален надзор КТБ и банка „Виктория” да бъдат оздравени.

За да стане това, до 6 ноември парламентът трябва да гласува промени в Закона за кредитните институции.

Днес Централната банка трябва да каже какъв е капиталовият недостиг в КТБ, съобщи bTV.

Потенциалните инвеститори казват, че са склонни да запълнят половината от обявената дупка от над 4 млрд. лева, като настояват другата половина да бъде осигурени от държавата.

С решението депутатите от бюджетната комисия препоръчват на БНБ да сключи договор с международна компания, която да установи има ли изтичане на средства и злоупотреби при управлението на КТБ.

Вчера председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че депутатите ще задължат БНБ в тридневен срок да представи на бюджетната комисия разчети, подкрепени с финансови обосновки, разчети за макроикономическия ефект и ефекта за държавния бюджет и тогава да вземат решение.
Ще се изиска от БНБ и да предложи варианти за КТБ.

Стоянова обясни, че е необходима промяна в Закона за кредитните институции, защото през 4-5 месечната квестура от БНБ, банката отказва да изпълни текст от настоящия закон, който я задължава да изготви план за контролирано преструктурирано на всяка банка, лицензирана в България, който може да бъде приложен, ако банката изпадне във финансови затруднения.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини