От х:

Днес в x:

Станка Вълова с признание за изключителен принос в образованието

Учителката по история и цивилизация от Гимназията с преподаване на чужди езици „Христо Ботев” в град Кърджали Станка Вълова получи тазгодишната национална награда „Даскал Ботьо Петков“.

По време на вълнуващо тържество по случай Дена на народните будители Боян Ботйов – председател на Общонародната фондация „Христо Ботйов”, връчи на госпожа Вълова бронзов плакет с образа на даскал Ботьо Петков и почетна грамота. Радостта и вълненията на госпожа Вълова бяха споделени и от присъстващите учители от Гимназията, от представителите на Община Кърджали, от началника на РИО на МОН – господин Гроздан Колев и от директори на училища от града. Заместник- министъра на образованието и науката – госпожа Ваня Кастрева изпрати поздравителен адрес до отличената, който бе прочетен от директора на Гимназията - госпожа Чавдарова.

Тази награда е толкова заслужена, защото Вие, като дългогодишен учител по история и цивилизация в ГПЧЕ „Христо Ботев” в град Кърджали, с доказан професионализъм, с разбиране и с достойнство обучавате и възпитавате поколения млади българи с надеждата за по-добро бъдеще на страната ни. И затова, когато изпълнявате своя дълг на учител и родолюбец с осъзната отговорност и принципност, Вие сте просветител по съдба, призвание и за пример.”

За 16-та поредна година фондацията награждава с плакет и почетна грамота изявен учител в хуманитарната сфера. Станка Димитрова Вълова е дългогодишен преподавател по история и цивилизация в ГПЧЕ „Христо Ботев” - гр. Кърджали, и е с 34 - годишен опит. Тя работи активно за патриотичното възпитание на учениците и за тяхната изява в множество конкурси на исторически теми. Активно съдейства на ръководството на училището за включване в инициативи, свързани с името, делото и творчеството на патрона на Гимназията Христо Ботев. В Гимназията под нейно ръководство работят 2 клуба по история и цивилизация - „Млад историк” и „Родолюбие”, като дейността им е насочена към творческо усвояване на историческото знание и мотивация на участниците за пълноценнна изява на техните таланти. В работата си с учениците тя развива тяхната гражданска позиция, историческото им мислене и създава у тях навици и умения за съхраняване и проучване на историческото наследство. В часовете по история и цивилизация и във всички форми на извънкласна дейност г-жа Вълова не само обучава, но и вдъхновява своите възпитаници. Тя допринася те да придобият социални умения и качества, улесняващи развитието им като свободномислещи личности, които учейки се от родната история, да поемат по нови модерни пътища на развитие. В работата си съумява да съчетае предизвикателствата на новото време с възрожденския дух на възпитание чрез съхраняване на родните ценности, любов към Родината и принадлежност към училището, носещо името на великия Ботев.

Развълнувана от оказаната й чест, госпожа Вълова сподели:”Радвам се, че получавам тази награда лично от председателя на Общонародна фондация „Христо Ботйов“ господин Боян Ботйов, правнук на генерал Кирил Ботев, брат на Христо Ботев. Приемям я не само като отличие лично за мен, но и като награда за младите хора, носещи ботевското вдъхновение и историята в душите си, като награда за моите колеги, следовници на възрожденския дух, за всеотдайния им труд в семейството на Ботевите потомци и не на последно място като отличие и за ръководството на Гимназията – Директора госпожа Йорданка Чавдарова и помощник-директора г-жа Радка Попгеоргиева за безрезервната помощ, подкрепа и съдействие”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини