От х:

Днес в x:

Кметът Иво Димов на сесия: Взехме мерки за спазване на работно време на Неделен пазар

Работното време на пазара е било обсъждано на среща на кмета с димитровградски търговци

Промени в Наредба №10, касаещи преференции за фирмите, работещи на Неледен пазар отхвърли като предложение днес Общиският съвет. Става дума за одобреното преди две години решение, при внасяне на таксите за цяла календарна година до 31 януари да се ползва отстъпка от 20%.

Кметът Иво Димов предлагаше тази отстъпка да остане само за търговците от Димитровград и с регистрация тук, а онези от другите градове да ползват 10% отстъпка. Мотивите му са, че предложението е в подкрепа на местните фирми, за да бъдат димитровградските търговци превилигировани.

Справка показва, че за 2014 г. с 20% отстъпка са платили 232 фирми, от тях 116 са от Димитровград. 10% отстъпка са ползвали 4 фирми, като две са местни. Парите, които ние допълним, могат да се използват за подобряване състоянието на квартала, за нови площадки, улици и др., поясни Димов.

Съобщи и че е имал среща с над 200 търговци от града в зала "Младост", като идеята за промяната е била добре приета от тях. На срещата са били поставени важни за тържището въпроси - за спазване на работното време, паркирането в района и др.

Темата за Неделен пазар разбуни духовете в зала "Гросето". Диян Георгиев заяви, че с отпадането на отстъпката за фирмите от други градове може да има отдръпване на търговци от нашето тържище. Димов отвърна, че всички маси, включително и в сектор М-3, който е бил празен преди, вече са заети.

В дебата се включи Данчо Данев, който сподели притеснението си от идеята на кмета. Според него, редно е той да се срещне и с търговците от другите градове, които ще бъдат най -засегнати от промяната. "Правим едно разделение между хората", заяви Данев.

В дискусията за Неделен пазар се включи и Данчо Данев

Мнението си по темата изрази и председателят на ОбС Стефан Димитров. Според него, предложението създава корупционна практика, тъй като някой, наел маси на пазара може да ги преотдава и така да печели.

"Няма никаква забрана един търговец, наел маса да я преотдаде. Това ще се случи в момента", каза Димитров и допълни, че с промяната димитровградски фирми могат да създадат нещо като монопол. Градоначалникът реагира, като каза, че практиката да се ощетява бюджета на общината продължава.

Думата взе и председателят на комисията по пазари и тържища Петя Тошкова. Според нея, това е тържище и всички трябва да имат равни условия. Тошкова заяви, че е против докладната и посочи, че предложението за промени трябва да идва от управлението на пазара, което според нея не се справя добре. Тя бе на мнение, че има конфиликт сред търговците заради контрола на работното време на пазара.

Иво Димов опонира, че от два месеца са взети мерки за спазване на работното време и своеволното отваряне на сергиите още в четвъртък. Стигнало се е до спиране на тока на обектите, както и се е намесила Общинска охрана.

Не бе прието предложението на Иво Георгиев за промяна в решението, като той поиска право на 10% -отстъпка да имат всички търговци на тържището.

В крайна сметка само 16 съветници подкрепиха промените в Наредба №10, внесени от кмета, 8 бяха против, а 7 се въздържаха.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Се
    Селянин
    4 -3
    16:24, 30 окт 2014
    Много тъпо решение Привилегиите от социализма се завръщат
  • 2
    Dg
    dg
    5 -4
    17:45, 30 окт 2014
    Пълна глупост, сряда и четвъртак половината маси са отворени. Иди и виж кмете!!!
  • 3
    Xx
    xxdghgjhk
    6 0
    19:56, 30 окт 2014
    Не се е намесила общинска охрана и то изобщо дори не сме ги виждали в пазара , май кмета не различава общинска охрана и общинска полиция.
  • 4
    Pi
    pipi
    0 0
    20:19, 30 окт 2014
    ami haosa na zelen4ukov pazar-nikav red.ako si v 10-ti blok e golqm ko6mar da se pribere6
  • 5
    Ма
    мандо
    6 -2
    08:48, 31 окт 2014
    по изказванията им ще ги познаете - да за димитровград все виждат корупции, нередности, пренебрегване, разделение. вижте кои хора са там. чуйте ги какво говорят и се поинтересувайте как жгивеят. и ще се убедите че не си струва да им се отдава внимание и още повече да се допуска още веднъж да бъдат в тази зала и да получават голямата заплата и привилегиите.
  • 6
    Nd
    ndndn
    4 -1
    09:04, 2 ное 2014
    какво сте сложили тоя човек данчо данев на когото будънлъка е голям колкото бузите.ако това е лицето на обс да вземат да се закрият. цялата редица да за димитровград е на ниво квартални баби. освен интриги и заяждани и тъпи докладни три години нищо друго не сме чули. но идва видовден и заедно с стефчо ще ходят да копат бостана в добрич.
Последни новини