От х:

Днес в x:

БСП внесе закон в подкрепа на ранното пенсиониране

БСП внесе законопроект за удължаване на възможността за ранно пенсиониране на работещите първа и втора категория труд с три календарни години.
Този законопроект се отнася за над 100 хиляди души, не само работещи като миньори, но и в металургията, транспорта и в други сфери, при които хората работят при трудни и опасни за живота им условия, обясни пред журналисти Мая Манолова, цитирана от БТА.

Вчера от БСП внесоха законопроект за отмяна на плоския данък и заменянето му с прогресивна скала.

"Ако няма промени в законодателството, от 1 януари една част от тези хора няма да могат да се пенсионират, а друга част ще получават пенсии в непълен размер, заради недостатъчното събрани средства в професионалните пенсионни фондове", добави Манолова.

Червената депутатка посочи, че се надяват измененията да бъдат взети предвид при приемането на бюджета за Държавното обществено осигуряване и на националния бюджет за идната година. По думите ѝ този законопроект ще струва на бюджета 21 млн. лева.

Преди дни служебното правителство представи идеите си за пенсионна реформа. Те включват плавно увеличаване възрастта за пенсиониране на работниците от първа и втора категория с по 6 месеца на година.

Манолова посочи, че са готови след сформирането на правителство и заедно със социалните партньори да участват в разговорите за пенсионна реформа. От левицата са за това възрастта за пенсиониране да се обвърже с продължителността на живота в България.

БСП са готови тези дни да внесат и други два законопроекта - единият за замразяване на възрастта за пенсиониране през следващата година и другият - за гъвкави условия при пенсиониране. По думите на Манолова вторият законопроект ще даде възможност на хората, на които не им достигат две години стаж или възраст, да се пенсионират предсрочно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини