От х:

Днес в x:

Държавни пари за КТБ, ако инвеститорът е сериозен

"Докато не се изяснят плановете на инвеститора, няма да вземем решение за нищо". Това заяви по-рано днес депутатът от ДПС Йордан Цонев, запитан за казуса "КТБ". Той посочи, че инвеститорът трябва да даде гаранция, че има нужните средства, и да представи бизнес план, преди да бъде взето решение дали да бъдат наливани и държавни пари.

"Много е важно да се вземе мнението на БНБ по въпроса с оздравяването на КТБ", посочи от своя страна и зам.-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов. "Ако се вземе решение за спасяване на трезора, то задължително минава през държавна помощ и това е политически въпрос", коментира още той. На въпрос дали ДПС ще подкрепи отпускането на над 2 млрд. лв., за да може банката да бъде оздравена, Имамов припомни, че това е важно решение, което трябва да бъде обсъдено в по-широк формат в партията.

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов също заяви, че тепърва ще има дискусия в групата дали да подкрепят подобно евентуално решение. Малко по-късно обаче "червеното острие" Мая Манолова бе категорична, че Столетницата е против харченето на държавни пари за КТБ. "Ние сме за това да бъде приложен законът и в предвидените в него срокове да не се разтакава този въпрос, за да могат и вложителите да получат своите спестявания в техния гарантиран размер", заяви Манолова.

"БНБ трябва да направи всичко, което е възможно, за да спаси или да оздрави КТБ, защото фалитът й, нейният крах, може да се окаже фатален за цялата банкова система, но това не трябва да става с наши пари", заяви от своя страна председателят на парламентарната група на "Патриотичен фронт" Валери Симеонов. „Има три други банки и финансови сдружения, които имат желание да участват в оздравяването на КТБ. Останалата половина може да бъде дадена като кредит или като заем, това е доста по-приемливо. Напълно възможно е държавата да даде заем срещу добра лихва, защото другото е банката да фалира и не се знае още колко ще повлече", допълни още Валери Симеонов. Той заяви, че подготвеният законопроект не е специално за КТБ. „Става въпрос за една малка промяна, която ще даде още един месец, и това най-вероятно ще го гласуваме утре - банката да не бъде фалирана", обясни Симеонов.

Димитър Главчев от ГЕРБ пък отрече категорично информацията, че се готви "печатане на пари" заради КТБ. "Това е смисълът на решението. Това не означава, че оттук-нататък ще се печатат пари, ще се оздравяват всички банки, изпаднали в такова състояние. Това са абсолютни спекулации", заяви Димитър Главчев. „Категорично заявяваме, че целта на решението е БНБ да си свърши работата по действащото законодателство. Идеята е да отворим малко по-дълъг прозорец, за да се предприемат последни действия по опит за оздравяване", обясни той.

От "Български демократичен център" пък припомниха идеята си да инициират подписка за създаването на временна анкетна комисия в парламента за казуса "КТБ". "Ние от няколко месеца се придържаме към тезата, че трябва да се търси пазарно решение, а не просто държавата да вади едни пари и да покрива определени разноски или загуби", заяви лидерът на групата Светлин Танчев. "Инвеститорите са поискали около един месец отсрочка да се запознаят с реалната ситуация и да се намери адекватно решение на казуса, без да се налага държавата да плаща цялата сметка, и това е най-резонното, което трябва да се направи", подчерта депутатът.

 

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини