От х:

Днес в x:

„Климент“ на училище за ден, 1 и 2 клас във ваканция до понеделник

Удавеното училище се възстанови благодарение на добри хора


ОУ „Климент Охридски“ ще се върне на училище макар и само за ден, за да не се натрупа много невзет материал. Заради изтърбушената откъм парно основна сграда обаче, учениците ще са като в дядовата ръкавичка в стария корпус, който макар и по-близко до реката е по-малко засегнат от съботното наводнение. За да се поберат 600 и нещо деца учебния ден ще мине на трисменен режим, като часовете ще са по 35 минути уточни директорът Гинка Райчева. Всяка стая ще бъде оборудвана с печка за да се поддържа поне приемлива температура. Учебните занятия ще бъдат спестени на най-малките - първи и втори клас ще са във ваканция поне до понеделник. За останалите ученето на хладно на практика ще е само 1 ден, понеже петък така и така е неучебен ден в кратката тридневна есенна ваканция.

Надеждите са, че до понеделник всичко с парното ще е наред. Уредите са били иззети от димитровградската фирма поддържаща котелното, които обещали, че ще отремонтират съоръженията без да се налага бракуване и купуване на нови. Това нямаше да стане възможно без пожарното озоваване на специалисти от Стара Загора имащи квалификация за почистване петролни замърсявания. Хората са отговорили днес на отчаяния зов на директорът Гинка Райчева, която се видяла в чудо – никакъв ремонт не е възможен без квалифицирано почистване на съоръженията. Както е известно, в съботното наводнение изтекоха 8 тона нафта от запасите на училището, в резултат на което цялото „Климент“ вони на дизел. Никой не искал да се заема с почистването, до спасителното позвъняване на заралиите снощи. От 5 тази сутрин е започнало третирането на замърсените площи, а в следобедът се е състоял демонтажа на горелки, намотки и прочие джаджи по парната инсталация които трябва да бъдат оправени в Димитровград.

От школото отправят искрена благодарност към всички, дарили средства за възстановяването на училището. След днешното включване на лишената дни наред от ток сграда е била проверена дарителската сметка, която Haskovo.net тиражира в деня след наводнението, и в нея вече имало преведени суми от благодетели. От основното училище благодарят и на хасковската Гимназия за преподаване на чужди езици „Проф. Д-р Асен Златаров“ за милия жест с кампанията за Хелоуин. Както вече ви информирахме, Езиковата превърна традиционния си фестивал на Вси светии в благотворителна акция за набиране средства за „Климент“.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бр
    браво
    14 -1
    22:00, 29 окт 2014
    Браво на всички учители и персонал които 3 дни почистваха училището!!!Браво и на всички отзовали се !!!
Последни новини