От х:

Днес в x:

Търговията лови риба в складовете, улица ще съди общината

Търговските складове в източната зона са напълно съсипани

В търговските складове на Източна индустриална зона се отдадоха на улов на риба направо в халетата си. Два дни след наводнението в събота от помещенията на фирма Балко изхвърлят тонове развалени хранителни стоки, купища кал и...мъртви риби, според заклети рибари - каракуда. В ранните сутрешни часове на 25-ти октомври, традиционно наводняваните складове около бившия Югоплод посрещнали близо метър вода. Тя придошла бързо и принудила персонала да се изнася, газейки до кръста в мътната вода на хасковска река. Нито един спасителен екип не им се озовал на помощ, защото, както им обяснили от 112, те не са бедстващи, в смисъл, че животът им не бил застрашен. Защото такива в Хасковско имало немалко. 4-ма души са били евакуирани с гумена лодка от село Въгларово, пожарникари са вадели на ръце трудноподвижна възрастна жена от улица „Братя Миладинови“ в Хасково.


„Балко“ и съседите му наистина спасили живота си сами, но не и бизнеса си. Собственикът Веселин Василев предполага, че щетите ще надхвърлят 300 хиляди лева. За щастие стоката му е застрахована, така че съденето на отговорната според него община Хасково, ще е в ръцете на застрахователите. Не така мислят от улица „Петър Берковски“, от най-силно наводнения район в Хасково - Градската градина. Гаражите са наводнени, колите не стават за нищо, мебелите са унищожени, както и летни кухни, беседки и друга спомагателна инфраструктура. Според Ангел Господинов от улицата, виновен е този, който е разрешил застрояването на реката, която е общинска собственост, и потърпевшите ще си търсят правата в съда. Улицата се кани да заведе колективен съдебен иск.
Сериозни щети има и в кв. Болярово. Фермерът Бейтула Байрям загубил крава и 3 телета, които се удавили в потопения му обор. Други десетина животинки успели да се измъкнат, но фуражът за животните бил отнесен. Фермерът оценява щетите си на 12-13 хиляди лева и казва, че ще се отказва от животновъдството, въпреки че с това се занимавал от 30-тина години. Нямал пари за ново начало.
Според някои именно от Болярово е дошла голямата вода, която удари Хасково. Там прелели две каскадно разположени микроязоверчета, а после цялата тази вода скъсала стената на рибарника на Делчо Корчев. Развъдникът бил около декар, с дълбочина не повече от метър, но според тях това количество е било достатъчно за затапеното от паркинги корито на хасковската река.
Дългогодишни хасковски спасители обаче не споделят тази теза. Според тях всичко е водосбор от района на Спахиево, където едно голямо дере събирало ручейчета и рекички и ги отправяло към Сираково, после Въгларово и оттам право в Хасковската река. За водосбора помогнал и излелият се дъжд, който в периода петък вечерта - събота сутринта достигнал сумарно количество от 142 л/кв метър.


Кой крив кой прав тепърва ще се изяснява, но засега за районна прокуратура отговорният за нанесените поразии е неизвестен. Днес държавното обвинение започна досъдебно производство срещу „неизвестен извършител“.
Г. Христов

Работещите в тях се занимаваха да ловят риба по подовете

Бизнесменът Веско Василев оценява щетите си на стотици хиляди лева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (24)

  • 1
    На феодалът му е през онази работа за Хасково и хасковлии, за това ви е хак всичко, което ви се случва. Другия път пак да го изберете!
    • Ба
      БАЙ ГАНЬО
      13 -10
      19:14, 27 окт 2014
      На кой партизански отряд,че комунистите също го подкрепят на изборите бе другарю галфон!!!!!!???????
    • Ем
      емин
      26 -2
      19:20, 27 окт 2014
      не се старухажите даите да ги бием със камини вси4ките лесхове
    • Ем
      емин
      20 -1
      19:21, 27 окт 2014
      да не ви е страх даите да ги биеме ве4е омризна ни
    • Ем
      емин
      16 -1
      19:23, 27 окт 2014
      да ги наебеме тия лесхове
  • 2
    Гр
    Гражданин
    50 -2
    17:41, 27 окт 2014
    Днес реката преди моста на Освобождение беше на по-високо ниво отколкото до театъра.Сами си правете сметката къде се е проблема. ако някой ще съди общината да снима под поркинга на промишления пазар , как по многобройните колони водата е препречена от боклуци , които иначе биха се отнесли по течението без да я забентват. Има информация , че на Екопрогрес е разпоредено да чистят под паркингите веднага щом нивото спадне, за да няма следи
  • 3
    Is
    isli
    21 -7
    17:43, 27 окт 2014
    stigate sis toya feodal nali imame deputati ot haskovskiya region nito edin nyama da se iskaje za navodneniyata viv haskovo
  • 4
    ,,
    ,,,
    13 -12
    18:27, 27 окт 2014
    Реката ни е толкова замърсена, че в нея не живеят дори и жаби. Значи не са виновни само паркингите и магазините над реката
    • ,,
      ,,,
      5 -4
      18:38, 27 окт 2014
      mnogo ti znae ustata
  • 5
    Ни
    Никодимчо
    19 0
    18:52, 27 окт 2014
    Ми те хубаво ще съдят общината, ама обезщетенията се плащат от нашите пари, няма ГИ и подопечените служители да си ги извадят от джоба. Във фалшивото ни законодателство персоналната отговорност за управляващите никъде я няма.
  • 6
    An
    Anastasova
    12 -5
    19:25, 27 окт 2014
    Druguqt put pak si izberete sushiqt kmet!Toi opuva parichkite a vie nervichkite si!
  • 7
    Този , който разреши застрояването над реката и я актува,като хидротехническо съоръжение доведе града ни до бедствие.Колоните на промишления пазар поемат първите клони , камъни и нанос, които затапват коритото. Съпротивлението покачва нивото и реката излиза над коритото.Тази вода наводни училище , църкви, складове и къщи.Това е малкото зло.При по - големи водни маси тапата ще е по - голяма и когато се набере голям динамичен хидравличен натиск, ще се получи ефекта на доминото.Покритата част ще се откъртва и премества оформяйки препятствие , като язовирна стена ,чак до Лебеда.Е тогава ще е страшно.За сега трудното мина , но страшното май предстои.
    • 11
      111
      2 -12
      08:40, 28 окт 2014
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 11
      111
      2 -3
      08:43, 28 окт 2014
      Извинете, Инженерите..
    • 11
      111 цирея
      3 -1
      10:21, 28 окт 2014
      Овче, пак легна пред влака за да защитаваш недоразумението "покрита река". Мазохист ли си или си заинтересовано лице? Не инженери, а просяците разбраха и осмислиха, какво невероятно малоумие е извършено от едни пишман проектанти, с помощта на едни пишман еколози.
  • 8
    Мм
    ммдаа
    4 -1
    08:57, 28 окт 2014
    ако дойде по-проливен дъжд или вода от други източници и се срутят макар и само едни от хидросъоръженията на Ягата който се изживява като Икар, ще се задръсти коритото на реката и цялата вода ще тръгне по улиците. Ако такова нещо се случи това което стана сега ще е песен в сравнение със случващото се.
  • 9
    Ин
    Инж.Ганев
    2 0
    09:12, 28 окт 2014
    инжИнерити дето паднали от смях да разгледат снимките от наводнението в Габрово и какво се случи с мостовете над Янтра , и как половината център на града беше под вода.
    Да не дава Господ такава вода тука.
  • 10
    99
    9966
    6 -5
    09:54, 28 окт 2014
    ООООО, стига вече! Много знаете всички, много ревете, кмета, застрояването, незнам си кое! А кой ще се сети да осъди хората, които си хвърлят боклуците и ненужните вещи в коритото на реката? Нима те се стопяват и изчезват. Помислете малко! Спрете да ревете пред компютрите си и погледнете себе си! Тогава за страната ни ще има надежда! Когато осъзнаем, че за всичко, което ни се случва не са виновни само управниците, виновни сме и ние като граждани, за това което вършим, това което избираме на избори и това, което позволяваме политици и управници да ни причиняват!!!
    • 66
      6699
      0 0
      18:36, 1 ное 2014
      особено в крайните квартали и в селата- всичкия боклук се изхвърля в деретата на реките.Излезте малко извън града в едната и другата посока и ще ви стане ясна картинката.От седене пред компютъра, тюкхане и псуване полза няма
  • 11
    До
    До 111
    3 0
    10:19, 28 окт 2014
    До 111 ! Не съм инженер , но се постарах да обясня с думи прости на обикновените жители на Хасково, какво е хидродинамично налягане от Закона на Бернули за движение на флуидите от 18 век,който разглежда ламинарното стационарно движение на идеален флуид в тръба с променливо сечение.При стационарно ламинарно течене на идеален флуид сумата от налягането р , кинетичната енергия на единица обем Рv2/2 хидродинамично налягане) и гравитационната потенциална енергия на единица обем Рgh(хидростатично налягане) има една и съща стойност за всички точки на една токова линия.Моля Ви най-учтиво Вие инженерите да ни го обясните по-простичко.
  • 12
    Di
    diogen
    6 0
    10:25, 28 окт 2014
    Не само кмета е виновен.Да се спре сечта на горите.Те задържат водата.За това цяла България плува и някой пълни пеликанска гуша.



  • 13
    Ко
    контрольор
    1 -1
    12:29, 28 окт 2014
    Диоген е напълно прав, както и "до 111". А вие, инженерчетата не се смейте толкова,особено проектантчетата на мостовете, че ако стане някоя беля, не знам кой ще ви носи кроасанчета в затвора! Да бяхте патали ьрх. Томов как се правят тези неща! Вижте на пазара и се уверете! Има ли колони в коритото на реката ? Колко са високи мостовете над коритото?! Аджимии сте, пешман инженерчета! А може би мислихте, че това е просто едно каналче!? Няма проблем с покриването на реката! Проблемът е в техническите решения на проектанти и строители!
  • 14
    Ве
    венито
    4 -1
    13:53, 28 окт 2014
    да е жив и здрав г-н и в а н о в той ще е следващия кмет стига вие пречил този разумен и дълновиден наш любим вожд и ръководител на вас единици хора всеки пречи във хасково . шефе само напред със теб е хасково и аз мими
  • 15
    12
    1234_1414543414
    0 0
    02:41, 29 окт 2014
    Затова ли не си плаща на работниците?????? Защо да го жаля????????

Още новини

Последни новини