От х:

Днес в x:

Партиите на премиера и президента водят на вота в Украйна

Партия „Народен фронт” на премиера Арсений Яценюк печели предсрочните парламентарни избори в Украйна с 21,7% при обработени 30,27% от протоколите.
Веднага след формацията на Яценюк с много малка разлика се нарежда тази на президента - Блок на Петро Порошенко, който събира 21,59% подкрепа, предаде украинската агенция УНИАН, цитирана от "Фокус".

Трето е движението "Самопомич", оглавявано от кмета на Лвов - с 10,79%, следвано от Опозиционния блок - с 9,62%, Радикалната партия на Олег Ляшко - със 7,52%, и "Баткивщина" на бившия премиер Юлия Тимошенко - с 5,81%.

Останалите партии не са преминали 55-процентната бариера за влизане в парламента, сред тях и комунистическата партия. Към момента са преброени 3 852 413 гласа на избиратели, сочат последните данни.

Бърза коалиция

Петро Порошенко заяви увереност, че консултациите за създаване на парламентарна коалиция ще започнат още в понеделник. Президентът отбеляза, че преговорите ще завършат в рамките на 10 дни от оповестяването на резултатите от вота.

Срещнах се с Порошенко и във възможно най-кратък срок ще образуваме коалиция. Основата за коалицията е споразумението за асоцииране с ЕС, заяви и премиерът Арсений Яценюк.

Според проучванията двете политически сили могат да получат около 45% от гласовете на избирателите.

Депутатски места остават празни

Пред урните в Украйна вчера са се явили 52,42% от избирателите, се казва в окончателния доклад на ЦИК на страната, цитиран от ТАСС и БТА. Право на глас имаха 34,6 млн. души.

Най-висока избирателна активност е отчетена в западната Лвовска област - 70 на сто, а най-ниска - в Донецка, Луганска и Одеска области на Източна Украйна: между 32 и 39 на сто.

Като цяло активността в Югоизточна Украйна, където е съсредоточено рускоезичното население, се отчита на 41,1%.

За депутатските места в 450-членната Върховна рада претендираха общо 6436 кандидати. Половината от депутатите - 225, се избират по партийни листи, а другата половина - мажоритарно, по едномандатни окръзи. В партийните листи фигурират 3114 кандидати от 29 партии. В едномандатните окръзи кандидатите са 3322 (2019 самообявили се, и 1303 издигнати от партиите).

Част от местата в едномандатните окръзи обаче ще останат незапълнени, защото този път избори не се проведоха в редица избирателни райони на Донецка и Луганска област, най-тежко засегнати от военния конфликт между централната власт в Киев и проруските сепаратисти.
Освен това не се провеждат избори в два района в Севастопол и в 10 в Крим, които сега са под руски контрол.

Така към този момент се очаква броят на депутатите, избрани мажоритарно (по едномандатни окръзи), да бъде не повече от 198, т.е. вакантни ще останат 27 депутатски места във Върховната рада.

Коментари в западния печат

Гласувайки масово за двете основни управляващи политически сили в Киев, Украйна, в която се води война, даде израз на огромната си нужда от стабилност и единство, пише френският в. "Монд". Избирателите не подписаха празен чек на Порошенко, а по-скоро гласуваха за тандем. Премиерът Яценюк, популярен в страната и ценен от западните партньори на Украйна, има всички шансове да запази поста си. Точно това и обеща той на избирателите си по време на кампанията.

Силният човек обаче остава президентът Порошенко. Досега той трябваше да разчита на дезертьори от Партия на регионите на бившия държавен глава Виктор Янукович, но отсега нататък ще разполага със солидно мнозинство.
С това вчерашният вот затваря политически страницата с Майдана, отбелязва вестникът.

Страната потвърждава прозападната си ориентация и се отдалечава все повече от руската орбита, анализира и в. "Фигаро". Пет месеца след президентската си победа на първи тур, Порошенко получи законната парламентарна база, която досега му липсваше.

В контролираните от сепаратистките бунтовници райони, където живеят близо 3 млн. души обаче, избори не се състояха, а председателят на външнополитическата комисия в Държавната дума Алексей Пушков - заяви, че изборите няма да променят нищо в Украйна, пише още изданието.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини