От х:

Днес в x:

Обявено е бедствено положение в Бургас и Габрово

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение заради лошото време. Високите вълни са залели Северния плаж. Залети са и ниските брегове на Несебър и Поморие. В Поморие жена е пострадала от дърво, повалено от силния вятър. 50 души са евакуирани от къщите си от вилна зона "Черница" край Бургас заради проливните дъждове и силния вятър, информира БНР.

Два от язовирите в община Бургас край село Извор са с повишено ниво на водата. Наводнен е и манастирът в местността Аязмото край комплекс "Меден рудник". Над 30 сигнала са постъпили от сутринта в общината. Някои са за отворени от силния вятър елетрически табла, както и за паднали клони в комплексите и Морската градина.

По думите на главният експерт "Отбранително-мобилизационна подготовка" в Бургас Димитър Христов нормално контролирано е нивото на двата язовира в Ясна поляна и Ново Паничарево. Следят се и по-малките водни басейни, където има повишено ниво на водата.

Наводнени къщи има в село Ясна Поляна и Ново Паничарево, в община Приморско, каза пред "Фокус" кметът на Приморско Димитър Германов. "Най-важното е, че преди два-три часа успяхме да евакуираме хората на по-високи места, така че да намалим риска да застрашим нечий живот", посочи той и допълни, че на територията на общината има прелели реки.

Критично е положението в района на парк Росенец и около хижа Странджа, където на 6 септември бедствието взе две жертви. Усложнена е ситуацията и в рибарското селище Ченгене скеле, посочи Христо. "Колите не могат да преминат от Бургас за Созопол и от Созопол за Бургас. Водата се движи в каналите много силно и плуват големи дървета. Лошото е, че дъждът продължава да вали", заяви той пред БНР. Съществува опасност от заливане на пътя Созопол – Приморско, предупредиха от Агенция "Пътна инфраструктура". От агенцията препоръчват шофьорите да се въздържат от пътуване в това направление.

Язовирът при Средец прелива, поради което кметът Иван Жабов свиква кризисния щаб. "Четири улици в града са тотално сринати от вълната, която е минала през тях", каза Жабов пред "Фокус". По думите му ситуацията в общината е тежка, защото дъждът вали повече от 12 часа. Кметът обясни, че подливниците в язовира над града работят перфектно, но има много вода.

Откъснато от главния път е село Драчево, където е приливна вълна от планината е заляла моста. "Хората в село Драчево са спокойни", увери Жабов и допълни, че ако продължи да вали може би ще се наложи обявяването на бедствено положение.

Тази нощ в столицата и в почти цялата Западна България се натрупа първата снежна покривка. Затруднено е движението по много пътища в страната, има предупреждения за обилни валежи и бурен вятър.

Бедствено положение е обявено в община Габрово от 14 часа. В сила е забрана за движение на всички видове моторни превозно средства, обяви пред "Фокус" кметът на града Таня Христова. Тя каза още, че е въведен в изпълнение общинският план за защита при бедствия и са мобилизирани всички структури, ангажирани с изпълнението му.

Над 50 села в общината и 4 квартала в града – "Ябълка", "Шумели", "Априлово", "Гачеви", "Трънито", са без електричество поради възникнали заради обилния снеговалеж аварии, съобщи Христова и добави, че в момента екипи на електроразпределителното дружество отстраняват повредите. "Към момента нямаме получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово", каза още кметът на Габрово.

В момента се организира извозването на 45 човека, от които 20 ученици, останали на гара Съботкови, след прекъсването на движението на влака в това направление. Силно затруднено е движението на колите на общински пътнически транспорт в града и към селата. "Спрени са междуградските линии посока Габрово – Севлиево и Габрово - Велико Търново. Сигналите, които получаваме за паднали дървета и клони, се отработват от екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението", уточни Таня Христова.

Тя обясни и че Габрово се почиства с цялата налична техника от 25 машини на общинско предприятие, работи се и по почистването на пътищата към селата с общо 12 машини, като е мобилизирана и допълнителна техника.

Видимостта на територията на цялата община, включително на прохода Шипка и към курортен комплекс Узана, е силно ограничена. Температурите са минусови, височината на снежната покривка е над 45 см, духа силен вятър и има навявания.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини