От х:

Днес в x:

Пералня пере сухи дрехи само с... въглероден двуокис

Американски инженери направиха пералня, която пере дрехите с въглероден двуокис вместо с вода, съобщава немското Ingenieur.de, цитирано от „Фокус”.

Интересното е, че при тази технология текстилът остава сух. Тя е с 50% по-ефективна от стандартните перални. Би могла да революционизира текстилната индустрия, която използва 2700 литра вода /2,7 кубика/ за производството на една тениска.

Компанията „CO2 Nexus” е разработила иновативната пералня и я е тествала в продължение на 18 месеца. Машината използва въглероден двуокис при налягане 74 бара и температура 31 градуса по Целзий.

При тези условия газът е в течно състояние и има способността да изсмуква всяка частица мръсотия. След определено време въглеродният двуокис се изпуска от барабана и преминава отново в газообразно състояние, за да се съхранява в резервоар до следващото си използване.

При преминаването от течно в газообразно състояние частиците мръсотия се отделят, оставайки сухи, което позволява лесно да бъдат събрани и изсмукани. Понеже дрехите не се мокрят, отпада и необходимостта от сушене. Това спестява около 50% от разходите.

Машината може да бъде алтернатива и на химическото чистене, при което се използват някои опасни разтворители.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини