От х:

Днес в x:

Хасковлийка си прави Биг Брадър с чужденци

Наша девойка бе част от разноезична група в Берлин

Съвместен живот и домакинство за ден, но затова пък на открито, си спретна хасковската тинейджърка Ивана Иванова-член на общинския Младежки парламент. Компания в къщата, в случая палатката, й правеха дузина чужденци от 7 държави и подобно на риалитито, групата трябвала да се учи да комуникира и се справя с конфликтни ситуации, съпътстващи обикновено принудителното съжителство на разнопосочни характери. Мисията се изпълнявала нейде в горите около Берлин.

Трудно уловимия смисъл на занятието бе обяснен не с носталгия по скаутството, а с обучение в практически умения за лидерство сред младежта, способността им да се ориентират в непозната обстановка и характери, уточняват още от „Младежки Център“ Хасково към който се числи Младежкия парламент. Едно от практическите умения, наистина полезно за лидерство дори и вкъщи, било доброволците сами да си приготвят храната и вероятно после да се погрижат за посудата.
Свободното си време младежите уплътнявали с ролеви игри, като вместо Големия брат, ролите били спускани от европейския проект, чието мото било „Координирай! Организирай! Комуникирай“. Обект на координация били младежи от България, Германия, Полша, Италия, Словакия, Чехия, Гърция и Румъния, а поне според Ивана, комуникацията създала атмосфера на доверие между разноезичните участници в експеримента.

Форматът на информацията, прессъобщение, обаче не позволяваше дори и един въпрос на приличен хасковски „И кво от това?!“


Г.Христов

Отдали се на скаутство сред природата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини