От х:

Днес в x:

10-годишна цигуларка подреди 39-ия конкурс „Недялка Симеонова"

Участници от Ю.Корея, България, Молдова и Русия се състезават в Хасково

Късметът никога не е случаен, казват мъдрите хора. Такова доказателство се получи и днес, и разчупи настроението по време на официалната церемония при откриването на 39-тото издание на Международния конкурс за млади цигулари „Проф. Недялка Симеонова“ в Хасково.

Един от най-малките участници -10 -годишната плевенчанка Виктория Маринова, която беше извикана на сцената, за да изтегли жребият за поредността на представяне, дръпна своя номер като първи участник в най-малката възрастова група.

Виктория обаче никак не се притесни, защото идва на състезанието подкована с наученото от 5-часовото ежедневно свирене на цигулка при подготовката си за конкурса.

В тазгодишния конкурс участват 16 цигулари от 4 държави. Те ще свирят в 4 възрастови групи.

Част от журито, начело с проф. Станков/вляво/.Оценките за изпълненията им идва супер компетентното музикално жури, с председател- преподавателят по цигулка в Националната музикална академия “Панчо Владигеров“ проф. Ангел Станков.

НА старта на конкурса той поздрави младите таланти за куража, че са решили да се сражават на мирното поле на музиката и на тези, които ще спечелят, още от сега пожела да превземат света с музиката си, и да не забравят, че по пътя си към големите сцени са минали и през Хасковската. Тези, които няма да са сред призьорите от годините на професионални си опит и житейска мъдрост професорът успокои с думите “Един конкурс е само един момент в живота!“Вики, която изтегли номера си като първи участник

Музикалните дни, посветени на световно призната цигуларка от Хасково Недялка Симеонова откри Ралица Кисекчиева от Община- Хасково. Те ще ще продължат до 26 октомври.Всички концерти се провеждат на вход “свободен“ в театъра.

Дните на класическата музика завършват в неделя с награждаването и концертът на лауреатите от конкурса, които започват в 16 часа.

М. Манолова.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини