От х:

Днес в x:

След дъжда в Смолянско: Детски градини затвориха, реки преляха от дъжда

Щетите в община Рудозем са за половин милион лева

Реките преляха след поройния дъжд в четвъртък, пътища и улици са подкопани, активирани са свлачища, това е обобщената картина от обилните дъждове, които паднаха над Смолянско в четвъртък. Близо 100 литра на квадратен метър се изляха над Златоград, но нивото на река Върбица не достигна критична точка, благодарение на взетите мерки от местната управа, обясни кметът Мирослав Янчев.

Ден след пороя най-сериозно остава положението в община Рудозем, а според кмета на общината Румен Пехливанов, щетите от разрушителното пълноводие са на стойност около 500 хил. лв. Днес обстановката в района на Рудозем се стабилизира, но аварийни екипи продължават да разчистват следите от пороите.

Най-сериозните проблеми са в с. Елховец, където река Елховска преля, а притоците й се превърнаха в буйни потоци и речните нива рязко се покачиха. Водосток в селото се скъса, а жителите на една от махалите  са били евакуирани за няколко часа заради опасност от срутване на моста и откъсване на квартала от света. По пътя за близкото село Пловдивци свлачище затрупа лек автомобил, но за щастие нямаше пострадали хора.

Детските градини в двете рудоземски села Елховец и Пловдивци в петък останаха затворени. Два моста в района са с подкопани основи, има изкъртена асфалтова настилка от улици и пътища, уточнява кметът на общината, от където ще изпратят искане за отпускане на средства за възстановяване на щетите от наводненията. Обстановката се нормализира в цялата област и днес вече няма населени места без електричество, съобщиха от ЕВН, но аварийните екипи остават в готовност допълниха от енергодружеството.

Щиляна Чакърова

Снимки: Любителски кадри на Денис Кедиков от Рудозем, Ели Бодурова от с.Корита, Георги Керкелов от с.Пловдивци

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини