От х:

Днес в x:

Неврохирург: Ако спреш със секса, ножът не ти мърда

Проблемите с гръбнака масово косят хасковлии


Стане ли невъзможно правенето на секс, то операцията не ти мърда – пределно ясно обобщи положението при дископатии, протрузии и прочие проблеми на гръбнака известният неврохирург на Токуда доц.д-р Неделчо Гергелчев. Днес той извършваше специализирани прегледи в Хасково по покана на местната МБАЛ. Освен с главния мозък, неврохирурзите се занимават и то значително повече и със заболявания на гръбнака, от които в различна степен страда всеки втори българин. Не напразно 99% от записаните 37 хасковски пациенти имаха подобни оплаквания, като се започне от обикновеното „сецване“ до вече сканираните дискови хернии и други нарушения на нервната проводимост в гръбначния стълб.
Лечението на такива проблеми отнема години, като предложените начини обикновено са толкова, колкото лекари сте посетили. Накрая всичко се свежда до едно-с операция или без. Опитният специалист тегли чертата -“започне ли дори и частична пареза/парализа/, изпускане при малка нужда, или спреш да ч*каш“ то няма начин, веднага да се ляга на операционната маса“. Гергелчев го обясни и за неразбиращи-“докато веществото в гръбнака е вътре в гръбнака, то е в полутечно състояние и може да бъде свито медикаментозно. Излезе ли навън/дископатии, хернии/ то вече не може да се храни и става нещо като жила, която притиска нервите и предизвиква болка. Трябва да се изреже“.

Разбира се има много междинни състояние, които налагат прецизни изследвания за да има правилна диагностика, допълни доцентът и изпрати няколко пациенти за допълнителен скенер. Диагностицирането на гръбнака се извършва по два начина, като по прецизния е Ядрено магнитен резонанс. За него обаче трябва да се бие път я до Кърджали, я до Пловдив, като освен това струва поне 250 лв. Може да се поеме от Касата, но направленията за подобни високоспециализирани прегледи са изключително малко и се издават само от неврохирург или невролог, работещ със Здравната каса. По лесния, евтин, но не толкова точен начин е скенера, който може да се направи и тук. Ключовото нататък е разчитането, затова областната болница регулярно кани различни изтъкнати специалисти от водещи болници в страната. Въпреки че при тях прегледът струва пари, като за хабилитирано лице/доцент или професор/ е минимум 40 лв, то прегледите на Гергелчев днес стигнаха физическия си капацитет-37 души за 3-те уречени часа. Мнозинството чакащи бяха мъже, които са по-често косените от гръбначни проблеми, поради по-високите физически натоварвания, на които се подлагат.

Г.Христов

Ключовата диагностика е със скенер или ЯМР
Повят ли се смущения в основни функции, сте за операция, категоричен е доцента
37 души чакаха днес за преглед при специалиста
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ма
    мари
    4 0
    23:29, 24 окт 2014
    за 3 часа доктора е заработил на хасковски гръб 1580 лева сигурно е много доволен световно извесния ни спец браво
  • 2
    За
    запознат
    5 0
    09:18, 25 окт 2014
    Преди няколко години ани цолова по бтв беше разнищила това светило за,,брилянтно'' свършена работа!!!Тогава този агент на дс пишеше сълзливи писма на колегите си да го защитят!?
    Доц.гергелчев,паметта на хасковци не е толкова къса!
Последни новини