От х:

Днес в x:

Получаваме бонус при ходене на зъболекар

Д-р Жекова може да ви извади зъб и даже да ви хареса

Всеки завел детето си да му поставят силанти получава бонус-един безплатен профилактичен преглед. Изкусителното обещание на д-р Виктория Жекова е способно веднага да отвори устите на татковците, но малката подробност е, че става въпрос само за деца от 5 до 9 годишна възраст. Именно те са таргет групата на националната програма за безплатно силанизиране. По нея за последните три години са поставени предпазители от кариес на 1500 хасковлийчета, за които всъщност е и безплатния преглед. За татковците бонусът е посещението при зъболекаря. Освен страшно, може да бъде и страшно хубаво.

Профилактичният преглед обаче се оказа много полезна последица от програмата, защото в 55% от случаите, чрез него са открити неподозирани от пациентите орални заболявания, разви тезата си националния ръководител на програмата д-р Жекова. Едва при излекуването на тези състояния, ефективно може да се приложи запечатването на зъбките със силанти, за да не бъдат ранни жертви на кариеса. Точно хасковлийчетата страдата по-малко от зъбна атака. Цели 24 % от тях нямат кариес в тази възраст, докато в страната процентът е около 18. Въпреки всичко допълнителните предпазни мерки са добре дошли за повечето родители, като само 8% от тях са против. С тези 8 % ще се работи допълнително, закани се шармантната стоматоложка, с което без да иска рискува да увеличи значително съпротивителните сили на родителското тяло. Особено мъжкото.

До края на 2013-та година са поставени силанти на 50 хиляди деца от страната. По брой силанизирани Хасково е някъде по средата. Завършването на инициативата и отчитането на резултатите бе обект на национален симпозиум на стоматолозите, който се проведе в хотел Ретро. Силанизирането е до края на ноември тази година, като към 1500-те вече защитени деца вероятно ще бъдат добавени още няколкостотин от региона. Данните ще бъдат отчетени в края на 2014-та. Важно е да се отбележи, че запечатването с противокариесно вещество не касае цялата челюст, а само дъвкателните зъби, които са изложени най-много на „прояждане“, тоест до 4 зъби на уста.


На силанизиране може да се подлагат и възрастните, дори е желателно, но при тях процедурата струва пари и то не малко-от 30 до 60 лв на зъб, в зависимост от използвания материал. Главното за зрелите хора обаче е да поддържат нивото на устната си хигиена по старомодния начин - с четка, подчерта председателят на Българският стоматологичен съяз д-р хасковския стоматологичен съюз д-р Борислав Миланов. Специалистът изпрати на боклука модерните напоследък електрически четки - и тези, струващи стотинки вършат идеална работа при 2-минутно съвестно боравене с тях. Онова вибриращото водело до разраняване на лигавицата в 2/3 от случаите при често използване, нещо за което рекламите не говорят, иронизира доктора.
Пък и както знаят потребителите на вибриращи аксесоари, батериите все някога свършват и си остава добрия старомоден начин.

Г.Христов

Медикът в действие, при старта на програмата в Хасково преди 3 години
Една от положителните последици на програмата, родителите разбират за неподозирани орални заболявания
Хасково бе домакин на националният симпозиум на стоматолозите, работещи по програмата
Д-р Милка Колева е един от 5-те хасковски стоматолози, които ще силанизират децата до края на другия месец

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини