От х:

Днес в x:

Бежанци съдят Агенцията за бежанците за бавни процедури

Шест пъти и половина повече чужденци са се жалили пред Административен съд- Хасково за забавени процедури по получаването на статути през тази година, в сравнение с 2013-та.

През миналата година са разгледани общо 76 дела, а през 2014 г. те мълниеносно са скочили на 475.

Преобладаващият брой жалби през 2013г. са подадени от граждани на Мали, Камерун и Еритрея, а през 2014г. Най-жаловитите се оказват алжирците, които са страна по 256 от делата. Следвани са от граждани на Мароко, на трето място по подадени жалби са сирийците.

През двете години в Административния съд на Хасково са разгледани общо 120 дела по жалби на чужденци срещу решения на интервюиращите от Държавната агенция по бежанците в лагера в с. Пъстрогор, с които се отхвърлят молбите им за предоставяне на статут на бежанец и хуманитарен статут. В 105 от случаите съдът е отхвърлил оспорванията, защото чужденците действително не са отговаряли на условията за получаване на статут -та било то хуманитарен или бежански. Това означава, че в тези случаи иностранецът не е успял да докаже, че действително се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или поради политическо мнение или убеждение, което не му позволява да се завърне в страната си по произход.

В 10 от случаите обаче съдът е отменил отказа на ДАБ и е върнал делото като преписка на председателя на Агенцията за ново произнасяне по молбата на чужденеца за предоставяне на закрила.

В повечето от случаите мотив за това, че действително жалбоподателят идва от страна, в която е налице вътрешен въоръжен конфликт и има насилие.

Така например са уважени оспорванията на дошли у нас нелегално чужденци от Мали и Ирак.

Друга преобладаваща част от делата, по които страни са чужди граждани са образувани по искания на Началника на бежанския център в Любимец за продължаване на срока за настаняването им в специализирания дом до осигуряване на условия за извеждането на чужденците от страната. От образуваните 332 такива дела за година и половина, са приключили само 36.

През тази година обаче има и постъпили в съда и 90 дела, по които чужденците искат съд за ДАБ заради затлачване на регистрацията на подадените от тях молби за закрила. 61-о от делата вече са приключили. Те са били прекратени, защото към момента на подаването на исканията регистрацията е била извършена.

На запитване от haskovo.net от ДАБ си признаха също, че към момента има около 30 висящи в административните съдилища дела, образувани по искания на чужденци, които са подали молби за закрила, но не са регистрирани по тях в Държавната агенция.

Една от причините за забавянето, според обясненията на Агенцията е заради засиления миграционен натиск към нашата страна напоследък и необходимото време за извършването на съответните проверки от службите за сигурност.

„Има известно забавяне на регистрацията на чужденците, подали молби за закрила, които са влезли нелегално в Република България без лични документи и с неустановена самоличност.

Подобно забавяне касае основно чужденците в специалните домове за временно настаняване към Дирекция „Миграция“ на МВР. След извършването на проверките на службите за сигурност тези чужденци ще бъдат приети в ДАБ.“, гласи още отговорът от Държавната агенция за бежанците .

М. Манолова, Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини