От х:

Днес в x:

Паяка гладен: От месеци са без заплати

Паякът събира пари здраво, но служителите му не виждат нищо от тях


В хасковския паяк вече трети месец са без заплати и не му се вижда края, изплакаха служители от общинското предприятие, до Haskovo.net. “Работим непрекъснато, ударно вдигаме коли и събираме пари, а за нас няма“ оплака се служител на специалния автомобил. Положението на част от хората в предприятието било нетърпимо - почти всички погасявали заеми и вече имали неприятности с банките. Отделно било текущото оцеляване, въпреки снижените летни разходи. Въпросът е че хората не знаят дали ще имат пари и през зимата. По обясними причини жалещите се не пожелаха да застанат с имената и лицата си, но свидетелство за тяхното отчаяние бе скромната молба да ПИТАМЕ, кога ще благоволят да им дадат парите. Явно самите те не смеят или са ги рязали толкова издъно, че предпочитат да гладуват вместо да питат или потърсят правата си.

Дори питането обаче се оказа не толкова проста работа, убеди се лично Haskovo.net в опит да потвърди сигнала и да потърси коментар. Като за начало, нямаше кьорав служител който да вдигне телефоните на общинските предприятия замесени с паяците- „Тролейбусен транспорт“ или „Паркинги и гаражи“. Без-делник се оказа и шефът на паяците Гюнай Юсуф, който не само че не си беше на работното място, ами бе изключил и мобилния си телефон. Не успяхме да се свържем с пресслужбата на общината. Ресорния зам-кмет Златимир Желев се извини че пътува от/за София и едно че се чуваше много трудно, второ че не бе запознат в детайли. Той обаче изрази съмнение, че може да съществува такова крупно забавяне на заплати. Най-много да има бавене на последната, предположи Желев.

Като нямаше кой от общината да го направи, се наложи Haskovo.net да търси доказателства, които в крайна сметка оневиняват отчасти работодателя. По данни на служители от голямото предприятие, забавянето на заплати касае само последната месечна, от която дори била изплатена 1/3. Едва ли на някои ще се дават пари, а колеги общинари от същото предприятие ще ги мотат по 3 месеца, предположиха те. Впрочем и счетоводството на Тролеите не си вдигна телефона, да каже възможно ли е това и все пак да изясни, за колко месеца се дължат пари.

По горепосочените причини няма смислено обяснение за бавенето на трудовите възнаграждения. Още от миналия месец обаче се знае че „Тролейбусен транспорт“ е в много тежко финансово състояние. Тогава управителят, сега изключения Гюнай Юсуф, се яви лично за да моли общинският съвет за спешно отпускане на близо 90 хиляди за да закърпи бюджета на предприятието си. Трябвали му 50 хиляди за закупуване на нови/или по-нови/ тролеи отговарящи на изискванията за тролейбусен транспорт, и по-интересното-39 хиляди лева за покриване на задължения натрупани от Предприятието към частната фирма „Кати прес“ ЕООД град Тутракан. Според Споразумителния протокол между частно и общинско предприятие, последното трябва да се издължава както следва-до 30-ти септември -10 000 лв, до 30.10 още 10 хил, до 30-ти ноември пак 10 хиляди и до 31.12 - 9 хиляди.

Това може би обяснява къде са отишли липсващите заплати и пари от репатриране, но по-лошото е че май ще продължи поне до края на годината.
Ако общината бъдат любезни да предложат друга версия по казуса или желаят да внесат уточнение, Haskovo.net ще им предостави възможност да го публикуват.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини