От х:

Днес в x:

Дивали. Нека бъде свелина и благоденствие

Днес в Индия и в много краища на света хората се поздравяват за Дивали (или още Дипвали).

Дивали е известен като „фестивал на светлината“ и е един от най-важните религиозни празници за хиндуистите. Този празник е равносилен на християнската Коледа. Името буквално означава „редица от светлини“. В Индия винаги го чакат с нетърпение и го празнуват цели 5 дни в края на октомври и средата на ноември в зависимост от религиозния календар.

Подготовката за празника започва два дни преди събитието, през които по традиция всяко семейство трябва да купи нещо за дома (без значение размера и цената), защото Дивали е празник на здравето и благоденствието. Къщите се почистват, защото Лакшми ще влезе само в най-чистите. Входовете се изрисуват с изображения на божества, символи, които се предават от поколения, или просто красиви детски фантазии. Търговците свалят цените и се запасяват с повече сладкиши. По време на празника много се пазарува, но нетрябва да се пазарят твърде с купувачите, а даже ги черпят с чай или лакомства.

Според традицията освен различни подаръци за дома хората купуват също бижута и нови дрехи, а домовете се прочистват от старите.

На Дивали домовете на индийците се украсяват с много свещи и малко кръгли лампи – те ограждат пътя към дома си със свещи и държат прозорците си отворени, за да посрещнат слизането на Лакшми – богиня на здравето и благоденствието в индийската митология.

Дивали се празнува пищно – хората обличат най-хубавите си дрехи, ходят си на гости и си подаряват подаръци. Светлините са навсякъде, има фойерверки, танци и улични шествия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини