От х:

Днес в x:

ГЕРБ държи на дясна коалиция, АБВ - на широка с БСП

ГЕРБ държи на дясноцентристка коалиция, а АБВ не иска да влиза в такава, нужна била широка, с участието на БСП. Това е резултатът от втория кръг преговори.
Близо два часа продължиха консултациите между преговорния екип на ГЕРБ и партията на Георги Първанов, която беше представена от Ивайло Калфин, Румен Петков, Росица Янакиева и Кирил Цочев. 

"Ние разяснихме, че нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за едно дясноцентристко управление и не се отказваме от това. Затова принципните ни различия остават. Това обаче не е препятствие пред възможността за общи решения по много важни за държавата въпроси", заяви след разговорите Румяна Бъчварова от ГЕРБ, цитирана от „Фокус”.

Тя подчерта, че има две теми, по които с АБВ са постигнали принципно сближаване на позициите - реформата в правосъдната система и реформата в сферата на сигурността. 

"Удовлетворени сме, че получихме общо разбиране и по финансовата стабилност, случая с КТБ, възможността за бързо отблокиране на европейските средства", добави Бъчварова, цитирана от БГНЕС.Ще бъдем максимално конструктивни, но в дясноцентрискта коалиция АБВ трудно може да участва, което не означава, че не бихме подкрепили определени политики, коментира пък Калфин. Настояваме, че тази ситуация в държавата предполага за нас максимално широка коалиция, включително с участието на социалистическата партия, добави той.

Според него една такава коалиция ще означава, че всеки поема част от отговорността, затова трябва да участват първата и втората политически сили.  

Той подчерта и какви са различията им с ГЕРБ. Според АБВ при актуализацията на бюджета за 2014 година трябва да се предвидят ясно заложени коледни надбавки за пенсионерите. 

"Друго различие е данъчната реформа, която ние предлагаме, включително с премахване на плоския данък, въвеждане на данък наследство, въвеждане на данък върху банковите операции и финансовите трансакции, ограничаване на офшорните компании”, добави Калфин. 

Различие има и по ангажимента на държавата за стабилизиране на икономиката. Според АБВ тя трябва да бъде много по-активна като инвеститор. 

В 12 часа в централата на ГЕРБ започнаха разговори с Патриотичния фронт.

Все още не се знае кога ще има консултации с БСП. От ГЕРБ обясниха, че още нямали отговор от левицата, но нямат против срещата да е в парламента, каквото беше искането на социалистите.

Във вторник вечерта се проведе изненадваща необявена среща между РБ и ГЕРБ, в която участва и Бойко Борисов. След нея двете формации заявиха, че са постигнали сближаване на позициите си. 
Ден по-късно от Блока заявиха, че са за дясноцентристка коалиция с ГЕРБ и  Патриотичният фронт е приемлив партньор. 

Междувременно днес лидерът на ДСБ Радан Кънев отрече информацията, че РБ е поставил условие на ГЕРБ той да бъде правосъден министър.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини