От х:

Днес в x:

ВАС изпраща в Конституционния съд пет жалби за касиране на изборите

Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) ще изпрати в Конституционния съд (КС) пет жалби на различни партии, които искат касиране на резултатите от парламентарните избори, съобщава "Правен свят".  Очаква се официална информация от съда да има днес. Четири от тези жалби ще бъдат разгледани и на Пленума на Върховния касационен съд (ВКС), който ще се проведе по-късно днес.

В Конституционния съд ще отиде жалбата на Патриотичния фронт, с която се иска касиране на изборите в Турция заради множество нарушения. От коалицията, включваща НФСБ и ВМРО, твърдят, че изборният процес в съседната държава е протекъл "при груби, съществени и многобройни нарушения на Конституцията и Изборния кодекс, в условията на лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, което води до опорочаване на волята на избирателя".

В жалбата са изброени примери за редица нарушения, предимно в град Чорлу, като се посочва, че няма механизъм, който да гарантира, че избирателите са дали вота си само по веднъж, че е имало гласуващи, придружавани от лица, без необходимия за целта документ, че има секции, в които са отчетени гласували нереалистично голям брой избиратели – над 936.

КС ще бъде сезиран и с жалбата на независимия кандидат Никола Вапцаров, който е бил издигнат от инициативен комитет в Благоевград. Не е известно какви нарушения е посочил в жалбата си Вапцаров. 

Третата жалба, която отива в КС, е подадена общо от партиите "Нова алтернатива" на бившия военен министър Николай Цонев, "Обединена България" на Илиана Раева и "Нова България" на Ивайло Симеонов искат касиране на изборите за народни представители в 25 избирателен район в София.

Четвъртата е на кандидати за народни представители от 10 МИР, Кюстендил.

Петата жалба е на шестима представители на Реформаторския блок, които са поискали касиране на избора на бившия областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов за депутат от листата на ДПС.

Във ВАС е била получена и шеста жалба – от Цветелин Кънчев, но тя е била отклонена, понеже в нея не били посочени какви са нарушенията.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини