От х:

Днес в x:

Спасяването на КТБ ще струва по 2 хил. лв. на работещ

2 хил. лв. тук и сега ще трябва да плати всеки работещ, ако се премине към спасяването на Корпоративна търговска банка (КТБ) с публични пари. Това заяви в ефира на bTV председателят на УС на Асоциацията на банките в България (АББ) Левон Хампарцумян. Той обяви идеята за оздравяване като "практически безумство".

Същевременно ако се върви към обявяването на банката в несъстоятелност, ще са необходими най-много 1,5 млрд. лв. С тези средства ще се запълни Фондът за гарантиране на влоговете, в който към днешна дата има около 2,1 млрд. лв.

Хампарцумян обясни, че фактически КТБ е фалирала. Той допълни, че БНБ е независима и трябва да вземе решение за отнемане на лиценза, без участието на едно бъдещо правителство.

Категорично бяха отхвърлени съмненията в банковата система. В тази връзка предсетелят на УС на АББ обясни, че "когато гръмне един кран, това не означава, че целият водопровод е за смяна". Освен това банковата система се оказала достатъчно устойчива, особено след "безумната идея" за банкова ваканция.

Познаваме се бегло с Цветан Василев. Съдейки по това, което виждаме сега, той е самонадеян. Това заяви банкерът на въпрос дали се познава с мажоритарния собственик на КТБ. Хампарцумян добави, че Василев е управлявал банката си неразумно. В резултат Оманският фонд се разграничил от избягалия в чужбина банкер.

В КТБ са вършени огромни злоупотреби, категоричен беше председадетелят на УС на АББ. Като главен виновник и извършител беше посочен Цветан Василев. Хампарцумян беше категоричен, че случаят е криминален и тепърва чорапът ще се разплита и ще става ясно кой е виновен. През 2001 година банката бе зачената на минимума от 11 души, припомни той.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини