От х:

Днес в x:

Стрелецът в Отава е канадец, наскоро приел исляма

Нападателят, който откри стрелба в канадския парламент в столицата Отава, вече е идентифициран, съобщават световните информационни агенции в четвъртък.

Това е 32-годишният канадец Майкъл Зехаф-Бибо, който наскоро е приел исляма. Той е с отнет паспорт, тъй като е бил поставен в списък с 90 души, заподозрени като потенциални участници в терористични атентати. Бибо е бил смятан и за "високорисков пътник".

Първоначално се съобщаваше за няколко нападатели, но според информациите в четвъртък, той все пак е бил сам. Има опасения, че ислямистът има сподвижници, които могат да подготвят нов атентат. Според някои специалисти нападателят може да се окаже представител на действаща в Канада клетка на групировката "Ислямска държава".

Канадското правителство вече официално обяви стрелбата в парламента за терористичен акт. Случилото се, на практика, е първият атентат, свързан с радикален ислямизъм, в историята на страната. При него бе ранен един военнослужещ, който впоследствие загина. Все още не са ясни мотивите на извършителя.

Майкъл Зехаф-Бибо застреля един войник, патрулиращ на мемориалния паметник, след което откраднал автомобил, с който стигнал до сградата на парламента. При последвалата стрелба той беше ликвидиран от началника на охраната на парламента. Часове преди нападението, което предизвика паника в Отава, Канада повиши степента на опасност от терористични нападения.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    химик
    2 0
    10:53, 28 окт 2014
    този явно е от смесен брак.това води до сбъркан ген,те това се полу4ава.внимавайте много канадци,аз ви имах за умни люде,все пак внимавайте,да не стане така 4е, кон да ви духа по врата
Последни новини