От х:

Днес в x:

Убит войник и ранени след атака срещу канадския парламент

Един войник загина, а други двама души са ранени при въоръжена атака срещу сградата на парламента в канадската столица Отава в сряда. Престрелката тръгна от намиращия се наблизо Военен мемориал, където войник на пост бе прострелян, а по-късно почина.

От болницата в Отава съобщиха, че след стрелбата при тях са постъпили трима пациенти, двама от които са в стабилно състояние, предаде Ройтерс. Единият от ранените е охранител на парламента.

По-късно един от нападателите бе застрелян, a полицията издирва още трима нападатели. Според канадски медии огнищата на стребла са три. Полицията съобщи, че освен край мемориала на загиналите в Първата световна война и в комплекса на парламента в столицата Отава, изстрели е имало и край търговски център близо до парламента.

Улиците са разчистени и затворени, а живеещите наблизо хора са предупредени да стоят далеч от прозорците на домовете си.Премиерът на Канада Стивън Харпър е бил благополучно евакуиран от сградата на парламента, където по време на откриването на стрелбата е имал среща с министри. Служители на парламента и правителството също са били изведени от сградата от въоръжена полиция, подпомогната от снайперисти.

Най-малко тридесет изстрела са били произведени в района на парламента, а по-късно и в самата сграда.Тежко въоръжени полицейски спецчасти са разположени около сградата и са блокирали центъра на града.

Служител в парламента, цитиран от Франс прес, разказа, че един от мъжете влязъл в парламента тичайки, гонен от полицаи с автомати, които крещели на намиращи се наоколо хора да се скрият.

Радио "Канада" съобщи за около 50 изстрела. Местни медии говорят за "двама мъже, въоръжени с ловни пушки", но полицията още не е направила изявление по случая.

Заради нападението съвместната структура на САЩ и Канада, която осигурява отбраната на въздушното пространство на двете държави, е била приведена в повишена степен на тревога. Канадските военни преустановиха обществения достъп в базите си в страната. Вашингтон обяви, че е в близък контакт с канадските власти.

Инцидентът стана часове, след като Канада повиши нивото на терористична заплаха от ниско на средно. Само преди два дни мъж, приел исляма, прегази с кола край Монреал двама канадски войници и уби единият от тях.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини