От х:

Днес в x:

Между 8 и 10 деца на ден посещават логопед в Димитровград

Тоня Борисова е логопед към ЦОП-Димитровград

Международният ден за информираност на заекването се отбелязва на 22 октомври. Проблемът, засягащ деца от ранна възраст, често може да се реши от логопед. Такъв специалист работи към Центъра за обществена подкрепа /ЦОП/ в Димитровград.

Тоня Борисова разказва, че децата със затруднения в речта и писането се насочват от специалистите в детските градини или училище, както и от Отдела за закрила на детето. Между 8 и 10 деца на ден, които са потребители на центъра, посещават логопед, сочи статистиката.

Заекването, проблемите с писането или дислекцията почти 100% се разрешават успешно, ако се обединят усилията на специалисти и родители. При всяко дете продължителността на курса е различна, зависи и от нагласата, която близките му са му създали.

Много от родителите не приемат, че детето им има някакъв проблем, дори и да е проведена консултация със специалист, споделя логопедът.

"Тенденцията е такава, родителите казват: То ще го израсте, нищо му няма, а това не е така, нужна е специализирана помощ", разказа Борисова.

Ако говорните отклонения се неглижират от семейството, може да има последствия върху психиката на децата - променя се самооценката им, често се самоизолират, защото търпят подигравки от страна на съучениците си. Проблемите с речта се отразяват и на първите стъпки в писането в училище.

Дефектите на устната или писмена реч не са повод малчуганите да бъдат определяни като такива с ненормално развитие или да бъдат подигравани, убедена е Тоня Борисова. По думите й, този вид проблеми в последните години у нас се увеличават.

Това е тревожна тенденция, а също и факта, че все повече деца от градините имат нужда от логопед. Причините - стресът, липсата на внимание, забързаното ежеднение на родителите, което също се отразява на малките в семейството, допълва логопедът.

Консултациите, свързани със заекване, дислекция и др. са безплатни в Центъра за обществена подкрепа. Всички родители, които имат желание и намират за нужно, могат да посетят центъра. Той се намира в сградата на бившето училище "Климент Охридски" до ПМГ "Иван Вазов".

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини