От х:

Днес в x:

Одиторите установиха загуби заради обезценки на лоши кредити в КТБ за 4 млрд. лв.

БНБ обвини ръководството КТБ, че не се е придържало към разумни практики. Обезпеченията по кредитите били средно 13%. Обезценката на активите е 4.2 млрд. лева.

Управителният съвет на БНБ възложи на квесторите да осчетоводят изготвените оценки и до 31.10.2014 г. и да представят в БНБ съответните надзорни отчети, които са необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции. Данните от него ще бъдат внесени в парламента.

Към 30.09.2014 г. общата сума на всички активи на банката е в размер на 6662 хил. лева

Заключението на одиторските фирми е за необходимост от обезценки на активи на банката в общ размер на 4222 млн. лева, отчетоха одиторите. 

Според БНБ след поставянето на банката под специален надзор се установяват множество пропуски, допускани преди поставянето й в този статут: 

  • В процеса на отпускане на кредити липсва задълбочено проучване на кредитоискателите, отсъстват пълни анализи на бизнес планове и разчети относно проектите, обосноваващи финансирането.
     
  • Липсва контрол при учредяването и текущото наблюдение на договаряните обезпечения. Извършеният анализ показва, че значителна част от обезпеченията са с пропуски при тяхното учредяване или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми. Коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13 на сто.
     
  • Липсва текущо наблюдение и контрол върху дейността на кредитополучателите и целевото използване на средствата от отпуснатите кредити. Допускани са множество предоговаряния на кредити, без да са налице необходимите обосновки за това.
     
  • Документацията в кредитните досиета не е поддържана в състояние, което да позволява на банката да управлява своите вземания с цел получаване на икономическите ползи, свързани с тях.
  • В дейността на банката се наблюдават необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции. Един от примерите за това е специфичният начин на кредитиране, опосредствано от „дружества със специална цел“, холдинги и други подобни, с цел финансиране на придобиването на активи, не отговаря на стандартните и надеждни банкови практики.
  • Представяните от ръководството на банката преди нейното поставяне под специален надзор финансови и надзорни отчети пред управление „Банков надзор“ на БНБ са билинедостоверни и подвеждащи.

Поради гореизброените причини БНБ изпраща докладите на одиторите на вниманието наСофийска градска прокуратура

Според БНБ други решения, сред които преструктуриране и/или оздравяване на КТБ, са възможни, ако Народното събрание в рамките на законодателните си правомощия намери за уместно и своевременно приеме изменения и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини