От х:

Днес в x:

Татковци влизат в училище за майки

Бъдещите родители и семействата с малки деца от Хасково отново ще имат свое училище за подготовка.

След година прекъсване, училището за бременни в Хасково "Елпида" отново заработи, съобщи основателката му акушер-гинекологът д-р Надежда Стайкова. Няколко майки с бебетата си дойдоха за събитието.

Сбирките на училището ще бъдат всеки месец.

Целта на обучението на бъдещите майки е да се запознаят с промените, които настават в организма им, да се научат да се хранят правилно, как дори и през 9-месечния период, в очакване на събитието в живота си, да продължат да се грижат за външността си, както и да се подготвят за самото раждане. Съветите на професионалистите ще помагат и на майките кърмачки.

Сред редиците на майките в училището обаче в предишните курсове на обучението са влезли и доста бащи, коментира д-р Стайкова. Тя очаква и на възобновените срещи да се появят татковци. Според специалистът дейното им участие като партньори, както по времето на бременността, така и след раждането, оказва положително влияние на жената. Освен това е важно в динамичния делник на 21 век грижите за децата да се д-р Надежда Стайкова поделят по равно.

Според д-р Стайкова през последните няколко години в Хасково се забелязва разчупване на закостенелите схващания от миналото, че жените са тези, които трябва да отглеждат децата и фразата: „Татенце, смени памперса на бебето!“, става все по-често употребявана.

Забелязва се, че има татковци, които са много по-нахъсани в грижите за бебето, дори от съпругите си и провеждат иначе тривиалните дейности като къпането и храненето като ритуални.

Затова и към училището проявяват все повече интерес и мъжете. Все още обаче рамката в България и в Хасково не е разчупена до толкова, както е в страните от Западна Европа, че мъжете сами да се включват в занятията. В 99 % от случаите татковците са водени в училището от майките.

За следващите месечни срещи на участниците в училището д-р Стайкова подготвя за обсъждане интересните и полярни като мнения теми за замразяването и съхранението на стволови клетки от новороденото, и „за“ и „ против“ ваксините.  

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини