От х:

Днес в x:

Турски и компютърна грамотност несъвместими, работодател търси отделни кадри

За привлекателните позиции обикновено се явяват много хора, но без необходимите умения/сн.архив/

Една от най-дълго лашканите обяви в хасковското Бюро по труда, на технически секретар с турски език, внезапно се раздвои в последната справка. Работодателят вече търси двама технически секретари, като за първия остава изискването за много добро ниво на турски, а за втория се иска компютърна грамотност. Причината за залежаването на обявата и за последвалото и разрояване е, че за позицията се явили много с турски език, но компютърната грамотност не изобилствала в тях. Уместно е да припомним, че стандартно, под компютърна грамотност се разбира умения за боравене с WORD, EXCEL и...работа с интернет. Затова вече се търсят двама отделни кадри с изискване за висше и средно образование.

Образователния ценз все повече отстъпва на изискванията за владеене на чужди езици. Така например за специалист „Контрол на документи“, каквото и да означава това, изискването е за гръцки език, но овладян говоримо и писмено. Почти по традиция вече рецепционистите се наемат само с познания в немския, английския и разбира се турски език. Езикови компетентности се търсят и за труди позиции, но за тях е посочено „желателно“.

Турският инвеститор в Млада гвардия продължава да наема хора, като поредната заявка е за 15 оператори на текстилно производство. В завода накрая на бул. „Илинден“ ще се правят синтетични влакна, като от работниците по-скоро ще се иска да оперират на машини подобни на огромни станове, вместо да са традиционните за региона шивачи. Изненадващо, търсенето на конвенционални шивачи е намаляло драстично, поне през Бюрото по труда. Търсят се само 5-ма шивачи за дамско облекло, двама кроячи и един шивач в ателие. За сметка на това има глад за кадри в други сектори от производството-4-ма оператори на машини в сладкарския бранш, плюс още 3-ма работници в сладкарски цех, 5-ма автомонтьори и работници по монтаж и демонтаж на гуми, 2 мелничари, 4-ма монтажници на електродомакинска техника, шлосери, заварчици и други спецове по студена обработка на метал. И сега най-търсената специалност е шофьор, включително и международни превози-10 за автобус и 10 за транспорт на опасни товари, така наречените ADR. Отделно се търсят още двама багеристи и един водач на автовишка.
Общо предложените оферти в хасковското БТ са 110.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

Последни новини