От х:

Днес в x:

БНБ представя одита за КТБ днес?

Днес БНБ се очаква да представи доклада на одиторите в КТБ и дъщерната й ТБ "Виктория". По неофициална информация “дупката“ в банката е огромна. Засега няма официално съобщение от БНБ за представяне на одита в КТБ.

Снощи пред БНТ Менда Стоянова от ГЕРБ каза, че БНБ ще обяви липсата на няколко милиарда лева в КТБ.

Всички очаквания на финансовите експерти досега сочеха недостиг от около 1,2 до 2 млрд. лв.

Квесторите на Корпоративна търговска банка внесоха в БНБ докладите за извършения одит на банките, които от юни са под особен надзор.

Одитните доклади за състоянието на КТБ са изготвени от "АФА" ООД, "Делойт Одит" ООД и "Ърнст енд Янг Одит" ООД. В тях се съдържа анализ и оценка на основни балансови позиции и издадени банкови гаранции на клиенти на КТБ АД.

От оценката на одиторите обаче ще зависи съдбата на банковата група.

При обявяване на несъстоятелност трябва да се премине към изплащане на гарантираните влогове до 196 000 лева. Другата възможност е оздравяване на банките.

Вчера стана ясно, че Оманският фонд е заявил интерес за оздравяване на КТБ, но без участието на мажоритарния собственик Цветан Василев. Писмото е изпратено до премиера Георги Близнашки, финансовия министър Румен Порожанов и БНБ.
Вторият по големина акционер в Корпоративна търговска банка заявява интерес към оздравяването й заедно с вече познатия австрийски фонд ЕПИК и нов партньор - "Джемкорп" и "Фрешфийлдс".

От Оманския фонд настояват в рамките на тази седмица да се проведе среща с БНБ. От Фонда подчертават, че незабавно трябва да се вземат мерки за да се запазят активите на КТБ и дъщерните й дружества, както по време на периода на квестурата, наложена от БНБ, така и по време на преходния период, който би бил необходим.

В края на миналата седмица банка "Российский кредит" обяви, че иска да купи ТБ "Виктория".

По неофициална информация одиторите са разкрили финансиране от КТБ на свързани фирми и лица, близки до бившия мажоритарен собственик Цветан Василев. Те проверявали и подозрения за отчети, които не отговарят на истината, но са внесени от КТБ в управление "Банков надзор".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини