От х:

Днес в x:

Втори сме в света по омраза към правителство си

България се нареди за пореден път на челно място в негативна класация. Според последния доклад на Gallup International – Global States of Mind 2014, цитиран от белгийския вестник Le Vif, страната ни е втората измежду 12-те страни, които най-силно мразят правителствата си.

Целта на проучването на социологическата агенция е била да се установи какво мислят гражданите по света за властта.

За да се стигне до отговорите са компилирани различни база данни от 2013 г. , на базата на които е съставена класация на TOP 12 най-мразени правителства.

Пред България в тази държава е друга балканска страна-Босна и Херцеговина. Едва 8% от населението там одобрява управниците си. Цели 91% от жителите на страната смятат, че „корупцията е дълбоко вкоренена във властта“.

с 13% одобрение за правителството България отстъпва с едно място.

В същото време цели 79 % от българите смятат, че „властите са корумпирани“.

В проучването от Gallup констатират: „от падането на комунизма България се бори да извърши преход към пазарната икономика“. „Започнатите реформи са позволили на страната да се присъедини към ЕС, но лошите условия на живот и политическата нестабилност й пречат“,.

Третата страна с ниско одобрение към властта е южната ни съседка по Европейския съюз (ЕС) Гърция с едва 14% положително мнение за правителството. През 2013 г. 91% от гърците са смятали, че „корупцията в страната е масово разпространена“.

В класацията за омразата към властта следват още Чехия, Молдова, Пакистан, Перу, Румъния, Коста Рика, Ямайка, Португалия и Испания. Излиза, че България е първа по този показател сред ЕС-28, следвана само от Гърция, Румъния, Португалия и Испания. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини