От х:

Днес в x:

Посмъртно Димчо Михалевски и Яшар Шабан станаха почетни граждани на Кърджали

Двамата видни общественици Димчо Михалевски и Яшар Шабан станаха почетни граждани на Кърджали посмъртно. Присъждането на званието бе гласувано единодушно от съветниците от всички групи на днешната тържествена сесия за Деня на Кърджали-21 октомври. Михалевски и Шабан получиха престижното отличие за приноса си в духовното и материалното извисяване на общината, обяви от трибуната кметът инж.Хасан Азис. Градоначалникът посочи още, че и двамата общественици са познати на кърджалийци с гражданската си позиция и отдаденост на каузи в полза на Кърджали. До сетния си дъх и Михалевски и Шабан бяха ангажирани с обществено-политическия живот. И двамата са били депутати. Кандидатурата на Димчо Михалевски е била предложена от съветниците от БСП и лично от председателя на групата Милан Миланов. За Яшар Шабан предложението е внесено от ръководителя на съветниците от ДПС Расим Муса. Въпреки, че обявиха,че ще гласуват „въздържал се” съветниците от ГЕРБ изненадващо подкрепиха внесеното предложение.
Пред пълната зала бяха прочетени биографиите на Михалевски и Шабан.
„Ще запомним Михалевски като народният представител внесъл най-много законопроекти в 41 и 42-я парламент и като инициатор за създаването на фонда за подпомагане на общините ФЛАГ”. Яшар Шабан пък е една от най-ярко изявените личности след демократичните промени с висока гражданска позиция”, заяви инж.Азис. Той връчи почетна грамоти и плакети на общината на близките на Михалевски и Яшар Шабан.
Отличието за Михалевски получи лично съпругата му Наталия. Тя успя да развълнува присъстващите, казвайки,че благодари на Бог за късмета й да има мъж като Михалевски до себе си и за това, че е бил уважаван от хората приживе.
„Силата на духа и характера му бяха ярки, колкото неговата човещина и гордост. Кърджали и кърджалийци бяха в сърцето му, бяха неговата кауза, без значение на партийна принадлежност и етнос”, заяви Михалевска. Тя се обърна към децата си Дими и Петя и към младите хора от града с посланието да имат силата да отстояват каузи и да съхраняват родното.
Синът на Яшар Шабан-Айхан благодари за оказаната чест и посочи, че се чувства горд с делата на покойния си баща.
На тържествената сесия бяха официално оповестени и имената на отличените кърджалийци, които получават „Почетен знак златен герб на община Кърджали”.
За високи постижения в професиите си и за това, че са прославили Кърджали бяха наградени волейболистите Тоня Гогова и Динко Атанасов-посмъртно, бившият ръководител на Земеделския колеж доц.д-р Васко Василев-посмъртно и инж.Пейчо Беляков. Всички те са допринесли с дейността си за развитието и просперитета на Кърджали. Гогова и Беляков лично получиха наградите си и отправиха благодарност, за това че са били номинирани. Почетният знак на доц.Василев получи синът му Николай, а отличието за волейболиста Динко Атанасов също синът му-магистратът Виктор Атанасов.
Арда нюз

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини