От х:

Днес в x:

Москва: Небрежност е довела до смъртта на Маржори

Основната причина за смъртта на Кристоф дьо Маржори на летище "Внуково" е не трагична случайност, а небрежност на летищните служби. Може да има и още арести.
Това заяви днес пред ТАСС говорителят на Следствения комитет (СК) на Руската федерация Владимир Маркин, цитиран от БТА.

Частният самолет "Фалкон", с който пътувал 63-годишният президент на френската петролна компания "Тотал" Кристоф дьо Маржори, се сблъскал със снегорин при опита си да излети малко преди полунощ московско време от летище "Внуково-3". При катастрофата загинаха и тримата членове на екипажа. Инцидентът се е случил при видимост от 350 метра.

По думите на Маркин, представители на аерогарата се опитват да представят катастрофата на самолета "Фалкон", като "ужасно трагично стечение на обстоятелствата".

"Всъщност сблъсъкът между самолета и снегорин на пистата е плод на "престъпно нехайство на длъжностни лица, които не са могли да осигурят съгласуваност в действията на служителите на летището", каза говорителят на Следствения комитет.

Владимир Маркин добави, че следователите продължават огледа на местопроизшествието с участието на представители на Междудържавния авиационен комитет.

В руската столица са и трима дознатели от Френското бюро за разследване на катастрофи в гражданската авиация.

Маркин каза още, че черните кутии на "Фалкон"-а са открити, иззети и предадени за анализ. Иззета е и техническата документация, регламентираща работата на летището, видео- и аудиозаписи, които също се анализират.

По-рано бе съобщено, че шофьорът на снегорина Владимир Мартиненко е арестуван за 48 часа и следователите ще поискат от съда да удължи срока за задържането му под стража. Съобщено бе също, че в момента на катастрофата той е бил в състояние на алкохолно опиянение. Адвокатът му обаче отрича.

Говорителят на Следствения комитет допълни, че следователите ще проверяват причинно-следствената връзка между случилото се и действията на водача на снегорина.

По думите на Маркин, следствието разработва и други версии, включително грешка на авиодиспечерите, които ще бъдат тествани за употреба на алкохол и психотропни вещества.

Владимир Маркин предупреди, че в близко бъдеще ще бъдат взети мерки за отстраняването от работа на "редица служители на летището, които могат да възпрепятстват разследването".

Той констатира, че зад небрежността на "конкретните изпълнители" стоят по-високопоставени ръководители на летището, на чиито действия и бездействия ще бъде дадена правна оценка.

"Не са изключени и други арести по това дело", заключи говорителят на Следствения комитет на Руската федерация.

Днес руският президент Владимир Путин изпрати до френския си колега Франсоа Оланд съболезнователна телеграма по повод смъртта на Маржори, като отбеляза, че в негово лице Русия е изгубила "един истински приятел, за когото ще пази най-добър спомен"

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини