От х:

Днес в x:

Оптичен диск съхранява данни 300 млн. години

Концепцията бе анонсирана през 2012

Японската компания Hitachi и група учени от Университета Киото създадоха технология за запис на кварцово стъкло, която обещава съхранение на информация в продължение на 300 милиона години.

Дискът е разделен условно на 100 слоя със стъпка 60 микрона – по 50 слоя на страна. Лазерен импулс с дължина една фемтосекунда (милиардна част от микросекундата) създава петно в тялото на кварца, което след това се прочита от оптичната система.

Четенето се извършва достатъчно просто – дискът се осветява със светодиод във видимия спектър (бял), а оптиката улавя отражението, след което процесорът на устройството преобразува данните в цифров вид.

Оптичните дискове от кварцово стъкло решават проблема с надеждността на съхранението на информация в екстремни условия. Те издържат нагряване до 1000 градуса по Целзий и освен това са устойчиви на влага.

100-те слоя в диска на Hitachi обаче не осигуряват рекорден капацитет за съхранение. Всеки квадратен инч от повърхността на кварцовия носител е способен да побере 1,5 гигабайта данни – колкото се съхраняват и на квадратен инч от Blu-ray. Но по надеждност двете технологии са несравними.

Кварцовият диск бе анонсирана за първи път през 2012 год. Прогнозата тогава бе, че търговското разпространение на технологията може да бъде възможно до 2015 г. Със своето постижение през миналата година, и най-новото си постижение днес, сега можем да видим, че прогнозата е била достатъчно точна. Въпреки това, все още е доста рано да се очаква компактни дискове и SD карти от кварцово стъкло да станат масови.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини