От х:

Днес в x:

Тържествена сесия за Деня на Кърджали

102-годишнината от освобождението на Източните Родопи бе отбелязана с тържествена сесия на Общинския съвет в Кърджали. „На този ден произнасяме слова на признателност към хилядите български воини, които извоюваха нашата свобода. Всички искаме Кърджали да е проспериращ и спокоен град. Денят на освобождението е един от много празници, които честваме обединени и така ще и занапред ”, заяви във встъпителното си слово председателят на местния парламент Раиф Мустафа.
Той представи гостите на тържеството, сред които народните представители Ердинч Хайрула, Шабанали Ахмед, Мустафа Ахмед и Цвета Караянчева. Сесията уважиха областният управител Бисер Николов и заместниците му, както и омбудсманът Хакиф Емин. Кметове на общини, председатели на общински съвети и чуждестранни гости също бяха сред присъстващите. Зам.председателят на АБВ Румен Петков и социалистът Страхил Ангелов също присъстваха на сесията. В кулоарите се заговори, че са дошли, за до уважат церемонията по удостояването на Димчо Михалевски за почетен гражданин на Кърджали и да подкрепят близките му.
„Празникът на Кърджали събира всички нас, хора от различни етноси и религии, за да се преклоним към родолюбието на героите. Това, което ни обединява е подвига на предците ни, но и общото бъдеще”, каза в словото си кметът инж.Хасан Азис. Той допълни, че всички заедно трябва да изградим едно по-добро бъдеще за нашия общ дом.
„Кърджали се развива с бързи темпове и жителите на града с право могат да се чувстват европейци”, каза още градоначалникът. Той представи кратък отчет на реализираните от общината европейски проекти по оперативните програми. Като добър пример бяха посочени дейностите по проекта за Водния цикъл. Като добри постижения беше отчетена работата по проектите „Перперикон-дом на богове и хора” и „Дом за всяко дете”. Продажбата на общински терен в кв.”Студен кладенец”на немската верига „Кауфланд” беше посочена като успешна сделка и като пример за подобряване на бизнессредата. Инж.Азис изтъкна усилията на общинското ръководство за развитието на археологическия паметник Перперикон и рекламирането му като добър туристически продукт. Не на последно място беше посочен фактът, че с реализирането на третия етап от проекта за парк „Арпезос-Север” Кърджали се превръща в градът с най-много зелени площи в страната.
Като приоритетни бяха посечени и инвестициите в духовната сфера, визирайки провеждането на различни фестивали и отпускането на стипендии за изявени ученици. „Искрено вярвам, че всички заедно ще работим за просперитета на Кърджали, за да го превърнем в модерен европейски град”, заключи кметът.
Областният управител Бисер Николов призова депутатите от Кърджалийско да работят с душа и сърце за благото на Източните Родопи.
„Често наричат Кърджали столица на толерантността. Но толерантността се нуждае от взаимност и това, което искам да пожелая на всички ни, е повече взаимност, повече чуваемост и повече търпимост, повече взискателност към делата и по-малка разточителност на думи”, каза народната представителка Цвета Караянчева. Тя припомни, че през последния месец страната ни е в сложна политическа обстановка.
„Не е пресилено да кажа, че политическата класа е на изпит по здравомислие, че нам се пада тежката задача да намерим верния път към разбирателството, да сме по-далновидни, по-отговорни, по-съзидателни, пазители на обществения консенсус и неотстъпчиви към липсата на прозрачност, дефицита на доверие и отсъствието на граждански контрол”, допълни Караянчева, пожелавайки на кърджалийци да имат повече основания за гордост, европейски стандарти на живот и ползотворна политическа есен.
Депутатът Мустафа Ахмед също отправи послание всички заедно да направим Кърджали европейски град,предлагащ достоен живот.
Общинският съветник и председател на БСП Георги Кючуков заяви, че се гордее да бъде съгражданин на Димчо Михалевски и Яшар Шабан заради тяхното родолюбие и човещина. „Това е примерът,който трябва да следваме,за да го има Кърджали”, заключи Кючуков.
Приветствия от трибуната отправиха представителите на побратимени общини от Турция и Гърция, а председателят на ОбС Раиф Мустафа прочете поздравителен адрес от президента Росен Плевнелиев.
Арда нюз

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини