От х:

Днес в x:

Лекари не щат да работят за 2300 лв

Засега положението закърпват само двама медици, плюс инцидентното включване на организаци от типа "Лекари без граници"

Нито един лекар или медицинско лице не се е явило на конкурса обявен от Държавната агенция за бежанците, за работа в лагера в Харманли. В момента в най-големия транзитен център в България има 1400 души и само 2/двама/ лекари. Даже единият е само фелдшер макар и с висше образование, харманлиеца Георги Красимиров, а педиатърът е хасковлийката д-р Елена Дачева която ежедневно бие път до Харманли за да преглежда сирийските деца. Именно недостатъчното медицинско обезпечаване принуди ДАБ да обяви конкурс по ЗОП /Закона за обществените поръчки/ за наемане на 7 медици. Позициите бяха за лекар-терапевт/вътрешни болести/ педиатър, гинеколог, психолог, стоматолог и две мед сестри. Заплащането бе твърдо регламентирано-по 14 лв на час за лекар и по 6 лв на час за сестра. Почасовото възнаграждение бе от гледна точка на това, че различните медици ще бъдат натоварени различно. За терапевта например се предвижда пълен работен ден за пълна седмица, но психологът и стоматологът ще са ангажирани само два пъти седмично за по 4 часа. Грубите сметки показват, че един лекар на пълен работен ден ще заработва по 2352 лв месечно при 5 дневна работна седмица. Явно сумите се виждат недостатъчни на белите престилки, защото на конкурса в София на 7-ми октомври не се е явило нито 1/едно/ лице, било то физическо или юридическо/под формата на лекарска практика или болница/.


Парите са доста добри на фона на средните лекарски заплати в болничната помощ в Хасковско, които изненадващо се оказаха незапознати че има такъв конкурс. Според тях офертата е примамлива, защото понастоящем в болниците има малцинство на големите пари и мнозинство на средната работна заплата.
Едно от обясненията за никаквия интерес е в евентуалния договор, който наетите медици би следвало да сключат с ДАБ. От Агенцията изрично подчертават, че медиците ще бъдат назначавани: „По реда и условията на ЗОП, които съществено се различават по своята същност и правна форма от трудовите и гражданските договори“ без обаче да влизат в подробности как това ще се отрази на оповестеното заплащане от 14 лв на час.

Сега следва нов конкурс, който ще бъде обявен от ДАБ през 2015-та година, като техническата спецификация по офертите, включително заплащането, отново отново ще бъдат изработени от външен експерт от списъка на Агенцията за обществените поръчки, съобразно предвидения финансов ресурс. Дали ще има такъв обаче още не е сигурно, защото парите трябва да бъдат отпуснати с нарочно постановление на МС.

Дотогава лагерът ще продължи да я кара с двама медици, плюс линейките на спешна помощ, чийто ресурс за Харманли наполовина е ангажиран именно с бежанците. Причината е, че сирийците трябва да се транспортират до болничните заведения в областта, понеже харманлийските джипита, категорично отказват да записват сирийци в пациентските си листи.

Що се отнася до готовността на лагера в Харманли да посрещне евентуална заразна вълна, включително и от Ебола, то от ДАБ отговориха, че лагерът „ разполага с помещения, които са изолирани от общия сграден фонд на центъра и биха могли да се използват в случай на заразни заболявания“. Без отговор остана зададения въпрос обезпечено ли е материалното осигуряване, включително защитни облекла за персонала, при сблъсък с остро заразно епидемично заболяване.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини