От х:

Днес в x:

Среща с най-големия паяк. Наистина голям и космат (видео)

Известният като Южноамерикански Голиат-птицелов (Theraphosa blondi) е най-големият паяк в света, според Световните рекорди на Гинес. Краката му са 30 сантиметра, тялото - с размерите на "голям юмрук", разказва Пьотр Наскрецки за Live Science. Колосалният паяк тежи над 170 г -  колкото малко кученце, пише ученият в своя блог. Той има много да разказва за срещата си с рядкото и доста страховито същество. Тя се случила по време на нощна разходка в тропическата гора в Гвиана. "Не можех да разбера какво е това, което виждах," казва Пьотр Наскрецки, ентомолог и фотограф в Музея на сравнителната зоология към Харвардския университет. Заради мъхнатите крака съществото наподобявало по-скоро бозайник.

Когато ученият приближил към внушителното създание в тропическата гора, то започнало да търка задните си крака по коремчето си. Отначало Наскрецки си помислил, че поведението му е "сладко", но после осъзнал, че паякът му изпраща облак от косми с микроскопични власинки върху тях. Когато тези косъмчета попаднат в очите или друга лигавица, те са "изключително болезнени и сърбящи," и може да останат там в продължение на дни, разказва изследователят.

Освен бодливите косъмчета, птицеядът има и чифт 2-сантиметрови зъби. Ухапването е отровно, но не е смъртоносно за хората. Все пак е доста болезнено. осмокракият звяр има и трето оръжие за отбрана. Косъмчетата по предната част на тялото на паяка имат малки куки и контри, които издават съскащ звук, когато се трият, разказва изследователят.

При всичко това, паякът не представлява заплаха за хората. Дори и да ви ухапе, "пиле вероятно може да се причини повече щети", казваа Наскрецки.

Въпреки името си (птицеяд), мъхнатият гигант обикновено не ядат птици. Със сигурност може да убива малки бозайници. "По същество ще атакува всичко, което среща", обяснява Наскрецки.

Паякът ловува в окапалите по земята листапрез нощта, така че шансовете да се натъкне на птица са минимални. Но ако намери гнездо, тя ще се нахрани с родителите и пилетата.  този вид паяк е известен също с това, че пробива и  пие птичи яйца. Паякът яде жаби и насекоми, но основната му плячка е всъщност земните червеи, които излизат през нощта, когато е влажно.

Прицеядите се срещат рядко. "Работил съм в тропиците в Южна Америка в продължение на много, много години, а през последните 10 - 15 години съм срещал паяка само три пъти", казва Наскрецки.

Намереният в Гвиана екземпляр е женска. Ученият го отнася в лабораторията си, за да го изучи, а сега е в музея. Не се уточнява дали паякът е жив, само че "остава в Гвиана, където е бил намерен, за целите на обучението на биолозите"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини