От х:

Днес в x:

В Свиленградско: 600 л. незаконен дизел -в ареста,във Варна- разплитане на схема

Поредните опити на митничари и данъчни за удар по незаконната търговия с горива са успешни.

Нелегално гориво, открито при съвместна проверка на бензиностанция в района на свиленградското село Пъстрогор служители на Митница Свиленград и НАП “отива в ареста“.

В резервоара на една от трите работещи бензиноколонки, е установено 600 литра гориво, за които собственикът на обекта не е представил документи, доказващи начисляването и обезпечаването на акциз. Освен това бензиноколонката с нелегалното гориво не е разполагала с нивомерно устройство, както и не е било изпълнено законовото изискване за отчитане по електронен път на оборотите към НАП.

Горивото е задържано и от него са изпратени проби за лабораторен анализ в митническа лаборатория. На собственикът ще бъде издаден акт за административно нарушение.

В същото време мобилна митническа група разкри във Варна схема за продажба на маркирано гориво. Тя е за доставка на маркиран газьол на новорегистрирани фирми-бушони, препродажба на горивото и закриване на фирмите след това.

Горивата са препродавани минути след разтоварването им още в деня на доставката. Маркираният дизел е бил претоварван в еднотонни пластмасови съдове в микробуси, маскирани като хладилни превозни средства. Складовите бази са били различи при всяка доставка - от частни домове в центъра на Варна, през обитаеми къщи във вилната зона на града, до необитаеми постройки в близко село.

По селекция на сектор „Акцизни дейности" на дирекция „Митническо разузнаване и разследване" на Агенция „Митници" през седмицата е проверена фирма-получател на маркиран газьол във Варна. След оперативни действия на мобилна митническа група от Централно митническо управление в събота е установено получаването на гориво и последвалата доставка на същото на друг адрес. Задържани са два микробуса с маркирано гориво в резервоарите. Микробусите са превозвали общо 4 тона от същото гориво. На мястото на доставката са задържани други 9 тона маркиран газьол.

При операцията са задържани общо 13 тона маркирано гориво, от които са взети проби за лабораторен анализ, както и двата микробуса за обезпечаване. Ще бъдат съставени актове по ЗАДС. Работата по случая продължава, за да се докаже от колко време е действала престъпната схема.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини